Przepis na naleśniki z jabłkami:
- Mleko 3,2% – 300 ml;
- Woda – 200 ml;
- Jajko – 1 duże;
- Mąka pszenna typ 500 (wrocławska) – 1 szklanka (o pojemności 250
- ml) + 2 pełne łyżki;
- Sól – szczypta;
- Jabłko – 1 duże (najlepiej kwaskowe);
- Cynamon – szczypta;
- Cukier puder – do oprószenia naleśników;
- Olej – do smażenia.
Jak zrobić naleśniki z jabłkami:
- Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cynamon – mieszamy.
- Do sypkich składników dodajemy stopniowo wodę z mąką – mieszamy ciasto rózgą kuchenną lub miksujemy żeby nie było grudek.
- Na koniec wbijamy jajko – mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20 minut (zostawiamy je w temperaturze pokojowej).
- Jabłko myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki.
- Na patelnię nanosimy niewielką ilość oleju (rozsmarowuję olej pędzlem lub ręcznikiem kuchennym) i rozgrzewamy ją.
- Na rozgrzaną wlewamy porcję ciasta (tak żeby pokrywała całą powierzchnię patelni) i zanim ciasto się zetnie układamy na środku „kwiatek” z 5 plasterków jabłka. Po ścięciu się ciasta przekładamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy.
- Naleśniki podajemy bezpośrednio po usmażeniu, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala
Przepisy na naleśniki: