Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Przepis na naleśniki z jabłkami:

  • Mleko 3,2% – 300 ml;
  • Woda – 200 ml;
  • Jajko – 1 duże;
  • Mąka pszenna typ 500 (wrocławska) – 1 szklanka (o pojemności 250
  • ml) + 2 pełne łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Jabłko – 1 duże (najlepiej kwaskowe);
  • Cynamon – szczypta;
  • Cukier puder – do oprószenia naleśników;
  • Olej – do smażenia.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami:

  • Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cynamon – mieszamy.
  • Do sypkich składników dodajemy stopniowo wodę z mąką – mieszamy ciasto rózgą kuchenną lub miksujemy żeby nie było grudek.
  • Na koniec wbijamy jajko – mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20 minut (zostawiamy je w temperaturze pokojowej).
  • Jabłko myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki.
  • Na patelnię nanosimy niewielką ilość oleju (rozsmarowuję olej pędzlem lub ręcznikiem kuchennym) i rozgrzewamy ją.
  • Na rozgrzaną wlewamy porcję ciasta (tak żeby pokrywała całą powierzchnię patelni) i zanim ciasto się zetnie układamy na środku „kwiatek” z 5 plasterków jabłka. Po ścięciu się ciasta przekładamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy.
  • Naleśniki podajemy bezpośrednio po usmażeniu, posypane cukrem pudrem.

Naleśniki z jabłkiem

Smacznego!

Ala

Przepisy na naleśniki:

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Naleśniki czekoladowe z bananami

Naleśniki z truskawkami i twarogiem

Pancakes – grube naleśniki