Owsianka dyniowa z jabłkami
- Owsianka dyniowa z jabłkiem i cynamonem – składniki:
- Płatki owsiane – 100 g;
- Dynia (piżmowa lub Hokkaido) – 300 g;
- Jabłko – 1 duże (najlepiej kwaśne);
- Mleko – 250 ml;
- Masło – 2 łyżki;
- Miód, cynamon, szczypta soli;
- Pestki dyni – do posypania.
Owsianka dyniowa z jabłkami – wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy do niego obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię. Obsmażamy ją, a następnie podlewamy niewielką ilością wody lub soku owocowego (może być jabłkowy lub pomarańczowy) i dusimy aż zmięknie.
- Do dyni dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, wsypujemy cynamon i wlewamy dwie łyżki miodu – dusimy aż jabłka zmiękną.
- 1/3 jabłek z dynią odkładamy, pozostałą część miksujemy.
- Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i podprażamy na sucho. Następnie dodajemy szczyptę soli, mleko i gotujemy aż płatki zmiękną.
- Do gotowych płatków owsianych dodajemy mus jabłkowo-dyniowy, jeśli jest taka konieczność całość doprawiamy do smaku cynamonem i miodem.
- Owsiankę nakładamy do miseczek, na wierzchu układamy kosteczki jabłek oraz dyni.
- Wierzch możemy dodatkowo udekorować podprażonymi pestkami dyniowymi.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: everycakeyoubake.pl
Pomysł na ciepłe dania śniadaniowe: