Owsianka dyniowa z jabłkami

Owsianka dyniowa z jabłkami

Owsianka dyniowa z jabłkami

  • Owsianka dyniowa z jabłkiem i cynamonem – składniki:
  • Płatki owsiane – 100 g;
  • Dynia (piżmowa lub Hokkaido) – 300 g;
  • Jabłko – 1 duże (najlepiej kwaśne);
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Miód, cynamon, szczypta soli;
  • Pestki dyni – do posypania.

Owsianka dyniowa z jabłkami – wykonanie:

  • Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy do niego obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię. Obsmażamy ją, a następnie podlewamy niewielką ilością wody lub soku owocowego (może być jabłkowy lub pomarańczowy) i dusimy aż zmięknie.
  • Do dyni dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, wsypujemy cynamon i wlewamy dwie łyżki miodu – dusimy aż jabłka zmiękną.
  • 1/3 jabłek z dynią odkładamy, pozostałą część miksujemy.
  • Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i podprażamy na sucho. Następnie dodajemy szczyptę soli, mleko i gotujemy aż płatki zmiękną.
  • Do gotowych płatków owsianych dodajemy mus jabłkowo-dyniowy, jeśli jest taka konieczność całość doprawiamy do smaku cynamonem i miodem.
  • Owsiankę nakładamy do miseczek, na wierzchu układamy kosteczki jabłek oraz dyni.
  • Wierzch możemy dodatkowo udekorować podprażonymi pestkami dyniowymi.

owsianka z dynią

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: everycakeyoubake.pl

Pomysł na ciepłe dania śniadaniowe:

Wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

Zapiekany omlet ze szparagami

Placuszki z płatków owsianych z konfiturą

Schiacciata z rozmarynem i winogronami

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

Tosty francuskie

Croissanty zapiekane z konfiturą