Schiacciata z rozmarynem i winogronami

Schiacciata z rozmarynem i winogronami

Schiacciata z rozmarynem i winogronami – składniki:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Cukier – 1 łyżeczka + do posypania blatów;
  • Woda – 250 ml;
  • Mąka pszenna bułkowa (typ 650) lub chlebowa (typ 750) – 400 g;
  • Oliwa z oliwek – 80 ml + do polania blatów drożdżowych;
  • Sól – szczypta;
  • Rozmaryn (świeży) – 2 łyżki oberwanych listków + do posypania;
  • Winogrona ciemne bezpestkowe (drobne!) – szklanka.

Schiacciata z rozmarynem i winogronami – wykonanie:

  • Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier i czekamy, żeby się rozpuściły.
  • Wsypujemy mąkę do miski, listki rozmarynowe siekamy.
  • Do rozpuszczonych drożdży wlewamy letnią wodę, oliwę, wsypujemy szczyptę soli – mieszamy.
  • Płynne składniki wlewamy do miski z mąką – wyrabiamy ciasto.
  • Do wyrobionego, elastycznego ciasta dodajemy rozmaryn i jeszcze chwilę wyrabiamy.
  • Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich płaskie placki.
  • Pierwszą część wkładamy do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm).
  • Ciasto starannie rozciągamy, żeby pokryło całe dno.
  • Na ciasto drożdżowe wykładamy umyte winogrona, polewamy delikatnie oliwą i oprószamy cukrem. Całość przykrywamy drugim drożdżowym plackiem.
  • Wierzchnie ciasto drożdżowe również skrapiamy oliwą, posypujemy winogronami i cukrem. Na wierzchu układamy też listki rozmarynowe. 
  • Końcem drewnianej łyżki „nakłuwamy” ciasto przed włożeniem do piekarnika.
  • Schiacciatę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do zrumienienia (około 50 minut).

schiacciata z rozmarynem

Smacznego!

Ala

Inspiracje do przepisu – felieton Tessy Capponi-Borawskiej z „Twojego Stylu” i przepis na ciasto do schiacciaty od SmacznejPyzy

Pomysły na połączenie owoców z tymiankiem:

Dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem

Tarta serowa z cytryną i tymiankiem cytrynowym

Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem

Tort truskawkowo-tymiankowy