Strucla z serem – składniki (na 2 strucle):
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Mleko – 250 ml;
- Masło – 100 g;
- Jajka – 3 sztuki (2 żółtka + 1 jajko w całości);
- Cukier – 3 łyżki;
- Mąka pszenna luksusowa – ok. 500 g;
- Sól – szczypta.
Nadzienie serowe:
- Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
- Cukier puder – do smaku (ok. 3 łyżki);
- Wanilia – 1 laska;
- Żółtko – 1 sztuka;
- Skórka pomarańczowa – 4 łyżki + do posypania strucli (skórkę można pominąć lub zamiast niej dodać rodzynki).
Inne:
- Jajko – do posmarowania strucli przed pieczeniem;
- Cukier puder na lukier.
Jak zrobić struclę z serem:
- Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru, czekamy aż się rozpuszczą.
- Mleko podgrzewamy do około 37 stopni C, wlewamy do rozpuszczonych drożdży, wsypujemy 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wstępne zacznie pracować.
- W tym czasie topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.
- Do kubka wybijamy 1 jajko w całości oraz 2 żółtka, dosypujemy 2 łyżki cukru i rozbijamy wszystko rózgą kuchenną.
- Ciasto wstępne mieszamy, wlewamy do niego stopione masło, jajka z cukrem, szczyptę soli – mieszamy.
- Następnie dodajemy partiami mąkę i energicznie wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Następnie je odgazowujemy i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
- Przygotowujemy nadzienie serowe – twaróg ucieramy z cukrem, miąższem z 1 laski wanilii i żółtkiem na gładką masę. Jeśli używamy mielonego twarogu z wiaderka, który jest zwykle dość rzadki, dosypujemy do niego dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Przycinamy dwa kawałki pergaminu do pieczenia, tak żeby miały wysokość o około 6 cm większą niż wysokość blaszki, na której będziemy piec strucle.
- Na kawałku pergaminu rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi połowę ciasta drożdżowego, tak żeby ciasto miało kształt prostokąta (prostokąt układamy tak, żeby w pionie miał dłuższe boki, w poziomie krótsze).
- Połowę nadzienia serowego rozkładamy w pionie na środku ciasta, twaróg posypujemy skórką pomarańczową (warstwa serowa powinna mieć 1/3 szerokości rozwałkowanego w prostokąt ciasta, na górze i dole zostawiam po 3 cm wolnego ciasta).
- Ciasto drożdżowe z prawej i lewej strony nadzienia serowego nacinamy w paski (po około 9 z każdej strony).
- Bierzemy pierwszy pasek z lewej strony i pierwszy z prawej, krzyżujemy je nad nadzieniem serowym, a końcówki przylepiamy do podstawy kolejnych pasków. W taki sposób zaplatamy całą struclę. To samo robimy z drugą.
- Obie strucle przenosimy wraz z pergaminem na blaszkę, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, podrośnięte strucle smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy przez około 35 minut.
- Upieczone strucle lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową lub posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Dwie strucle piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na ciasta drożdżowe: