Strucla z serem i skórką pomarańczową

Strucla z serem i skórką pomarańczową

Strucla z serem – składniki (na 2 strucle):

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 3 sztuki (2 żółtka + 1 jajko w całości);
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 500 g;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie serowe:

  • Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
  • Cukier puder – do smaku (ok. 3 łyżki);
  • Wanilia – 1 laska;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Skórka pomarańczowa – 4 łyżki + do posypania strucli (skórkę można pominąć lub zamiast niej dodać rodzynki).

Inne:

  • Jajko – do posmarowania strucli przed pieczeniem;
  • Cukier puder na lukier.

Jak zrobić struclę z serem:

  • Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru, czekamy aż się rozpuszczą.
  • Mleko podgrzewamy do około 37 stopni C, wlewamy do rozpuszczonych drożdży, wsypujemy 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wstępne zacznie pracować.
  • W tym czasie topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.
  • Do kubka wybijamy 1 jajko w całości oraz 2 żółtka, dosypujemy 2 łyżki cukru i rozbijamy wszystko rózgą kuchenną.
  • Ciasto wstępne mieszamy, wlewamy do niego stopione masło, jajka z cukrem, szczyptę soli – mieszamy.
  • Następnie dodajemy partiami mąkę i energicznie wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Następnie je odgazowujemy i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  • Przygotowujemy nadzienie serowe – twaróg ucieramy z cukrem, miąższem z 1 laski wanilii i żółtkiem na gładką masę. Jeśli używamy mielonego twarogu z wiaderka, który jest zwykle dość rzadki, dosypujemy do niego dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Przycinamy dwa kawałki pergaminu do pieczenia, tak żeby miały wysokość o około 6 cm większą niż wysokość blaszki, na której będziemy piec strucle.
  • Na kawałku pergaminu rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi połowę ciasta drożdżowego, tak żeby ciasto miało kształt prostokąta (prostokąt układamy tak, żeby w pionie miał dłuższe boki, w poziomie krótsze).
  • Połowę nadzienia serowego rozkładamy w pionie na środku ciasta, twaróg posypujemy skórką pomarańczową (warstwa serowa powinna mieć 1/3 szerokości rozwałkowanego w prostokąt ciasta, na górze i dole zostawiam po 3 cm wolnego ciasta).
  • Ciasto drożdżowe z prawej i lewej strony nadzienia serowego nacinamy w paski (po około 9 z każdej strony).
  • Bierzemy pierwszy pasek z lewej strony i pierwszy z prawej, krzyżujemy je nad nadzieniem serowym, a końcówki przylepiamy do podstawy kolejnych pasków. W taki sposób zaplatamy całą struclę. To samo robimy z drugą.
  • Obie strucle przenosimy wraz z pergaminem na blaszkę, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, podrośnięte strucle smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy przez około 35 minut.
  • Upieczone strucle lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową lub posypujemy cukrem pudrem.

strucla drożdżowa z serem

Uwagi:
Dwie strucle piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na ciasta drożdżowe:

Drożdżówka na jogurcie i oliwie

Babka drożdżowa szafranowa

Rogaliki drożdżowe mojej mamy

Bułeczki czekoladowe

Pączki dyniowe z powidłami

Wianuszki tradycyjne