Tarta na kruchym spodzie

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Wreszcie nadeszły tak długo wyczekiwane ciepłe dni. W okresie wiosenno-letnim trudno jest mi wytrzymać przy garnkach. Robię wszystko żeby przygotowanie obiadów zajmowało najmniej czasu, jak to tylko jest możliwe. Dania obiadowe są więc prostsze, lżejsze, a jeszcze lepiej gdy dają się zjeść na tarasie. Bigosy i gulasze niech czekają na jesienne słoty, ich miejsce dziś zajmuje tarta ze szpinakiem.

Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem – składniki:

Kruchy spód:

  • Masło – 150 g;
  • Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 250 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Sól – 0,5 łyżeczki.

Nadzienie:

  • Szpinak świeży – 400 g;
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • Śmietka kremówka (30%) – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
  • Żółty ser – 3 plastry;
  • Sól, pieprz, olej.

Czytaj dalej – jak zrobić tartę ze szpinakiem:


2 thoughts on “Tarta ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *