Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem – składniki:

Kruchy spód:

  • Masło – 150 g;
  • Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 250 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Sól – 0,5 łyżeczki.

Nadzienie:

  • Szpinak świeży – 400 g;
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • Śmietka kremówka (30%) – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
  • Żółty ser – 3 plastry;
  • Sól, pieprz, olej.

Jak zrobić tartę ze szpinakiem – wykonanie:

  • Pracę rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, wbijamy jajko.
  • Sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i odstawiamy na 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Formę do tarty wylepiamy ciastem (użyłam okrągłej formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm) . Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż nabierze delikatnie złotej barwy.
  • Szpinak myjemy, czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę.
  • Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.
  • Następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy listki do momentu aż stracą objętość i nabiorą miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Jajka wbijamy do kubka, dolewamy śmietankę i rozbijamy całość widelcem lub rózgą kuchenną.
  • Na podpieczonym kruchym spodzie układamy plastry sera.
  • Na ser wykładamy szpinak, całość zalewamy śmietaną z jajkami.
  • Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż śmietanka z jajkami się zetnie (około 25 minut).

tarta szpinakowa

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na dania z warzywami:

Zapiekanka z cukinii

Tarta z burakami i kozim serem

Ciasto filo ze szpinakiem

Pieczone warzywa

Cukinia zapiekana z parmezanem

Sałata z kozim serem i sosem malinowym