Tarta ze szpinakiem – składniki:
Kruchy spód:
- Masło – 150 g;
- Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 250 g;
- Jajko – 1 sztuka;
- Sól – 0,5 łyżeczki.
Nadzienie:
- Szpinak świeży – 400 g;
- Czosnek – 3 ząbki;
- Śmietka kremówka (30%) – 125 ml;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
- Żółty ser – 3 plastry;
- Sól, pieprz, olej.
Jak zrobić tartę ze szpinakiem – wykonanie:
- Pracę rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, wbijamy jajko.
- Sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Formę do tarty wylepiamy ciastem (użyłam okrągłej formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm) . Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż nabierze delikatnie złotej barwy.
- Szpinak myjemy, czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę.
- Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.
- Następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy listki do momentu aż stracą objętość i nabiorą miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Jajka wbijamy do kubka, dolewamy śmietankę i rozbijamy całość widelcem lub rózgą kuchenną.
- Na podpieczonym kruchym spodzie układamy plastry sera.
- Na ser wykładamy szpinak, całość zalewamy śmietaną z jajkami.
- Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż śmietanka z jajkami się zetnie (około 25 minut).
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na dania z warzywami: