Przepis na zaklepusy – składniki:
- Marchewki – 5 sztuk;
- Pietruszki (korzeń) – 3 sztuki;
- Por – 1 sztuka;
- Seler – 1 sztuka;
- Cebula – 1 sztuka;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Ziemniaki – 0,7 kg;
- Maślanka (najlepiej z mleka nienormalizowanego) – 500 ml;
- Kwaśna śmietana 18% lub 22% – 200 g;
- Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe;
- Natka pietruszki, lubczyk, mięta – do podania.
Jak zrobić zaklepusy:
- Cebulę obieramy i opalamy na gazie.
- Seler, por, marchewki, pietruszki obieramy i wkładamy do garnka.
- Warzywa zalewamy wodą (ok. 3 litry), dodajemy dwie łyżeczki soli, pieprz ziarnisty (5 ziarenek), liście laurowe (3 sztuki), ziele angielskie (2 sztuki) i gotujemy bulion warzywny (bulion powinien mrugać).
- W trakcie gotowania bulionu dodajemy do niego opaloną cebulę oraz obrane ząbki czosnku.
- Po około 1,5 godziny gotowania wyjmujemy z wywaru wszystkie warzywa i przyprawy.
- Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, gotujemy je do miękkości.
- W czasie oczekiwania na ugotowanie ziemniaków, kroimy marchewki i pietruszki w talarki, a seler w kosteczkę.
- Kiedy ziemniaki ugotują się w bulionie warzywnym, dodajemy do niego pokrojone warzywa.
- W małym garnku łączymy ze sobą za pomocą rózgi kuchennej maślankę z kwaśną śmietaną i hartujemy je dolewając stopniowo bulion.
- Następnie zahartowaną białą bazę wlewamy do naszej zupy, całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą.
- Zaklepusy odstawiamy do przestygnięcia (ja najbardziej lubię podawać tę zupę, kiedy jest letnia).
- Kroimy drobno świeże zioła i dodajemy do zupy.
- Zaklepusy są idealnym daniem na upały, można je podać w towarzystwie jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na zupy: