Zaklepusy

Zaklepusy

Przepis na zaklepusy – składniki:

  • Marchewki – 5 sztuk;
  • Pietruszki (korzeń) – 3 sztuki;
  • Por – 1 sztuka;
  • Seler – 1 sztuka;
  • Cebula – 1 sztuka;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Ziemniaki – 0,7 kg;
  • Maślanka (najlepiej z mleka nienormalizowanego) – 500 ml;
  • Kwaśna śmietana 18% lub 22% – 200 g;
  • Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe;
  • Natka pietruszki, lubczyk, mięta – do podania.

Jak zrobić zaklepusy:

  • Cebulę obieramy i opalamy na gazie.
  • Seler, por, marchewki, pietruszki obieramy i wkładamy do garnka.
  • Warzywa zalewamy wodą (ok. 3 litry), dodajemy dwie łyżeczki soli, pieprz ziarnisty (5 ziarenek), liście laurowe (3 sztuki), ziele angielskie (2 sztuki) i gotujemy bulion warzywny (bulion powinien mrugać).
  • W trakcie gotowania bulionu dodajemy do niego opaloną cebulę oraz obrane ząbki czosnku.
  • Po około 1,5 godziny gotowania wyjmujemy z wywaru wszystkie warzywa i przyprawy.
  • Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, gotujemy je do miękkości.
  • W czasie oczekiwania na ugotowanie ziemniaków, kroimy marchewki i pietruszki w talarki, a seler w kosteczkę.
  • Kiedy ziemniaki ugotują się w bulionie warzywnym, dodajemy do niego pokrojone warzywa.
  • W małym garnku łączymy ze sobą za pomocą rózgi kuchennej maślankę z kwaśną śmietaną i hartujemy je dolewając stopniowo bulion.
  • Następnie zahartowaną białą bazę wlewamy do naszej zupy, całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą.
  • Zaklepusy odstawiamy do przestygnięcia (ja najbardziej lubię podawać tę zupę, kiedy jest letnia).
  • Kroimy drobno świeże zioła i dodajemy do zupy.
  • Zaklepusy są idealnym daniem na upały, można je podać w towarzystwie jajek ugotowanych na twardo.

zalewajka

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na zupy:

Zupa ogórkowa

Zupa śledziowa

Zupa nic według przepisu Wincenty Zawadzkiej

Grecka zupa cytrynowa

Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami