Babka kawowa z kardamonem – składniki:
- Masło – 300 g;
- Mleko – 90 ml;
- Cukier biały – 300 g;
- Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
- Mąka pszenna tortowa – 200 g;
- Mąka ziemniaczana – 150 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Kakao (ciemne) – 1 łyżka;
- Kawa rozpuszczalna – 1,5 łyżeczki;
- Kardamon mielony – 1,5 łyżeczki;
- Sól – 0,5 łyżeczki;
Glazura kawowa:
- Mleko – 40 ml;
- Cukier puder – 240 g;
- Kawa rozpuszczalna – 1,5 łyżki;
- Masło (miękkie!) – 30 g.
Babka kawowa z kardamonem – wykonanie:
- Masło ucieramy wraz z cukrem i solą.
- Następnie do masy maślanej dodajemy kolejne jajka – ucieramy.
- Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Mąkę dodajemy partiami do ciasta kontynuując ucieranie.
- Na koniec do ciasta wlewamy w dwóch porcjach mleko – ucieramy. Nie martwcie się, jeśli ciasto będzie wyglądało na zwarzone, to normalne przy dużej liczbie jajek!
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Do jednej części dodajemy kardamon – mieszamy.
- Do drugiej części przesiewamy kakao i dodajemy kawę rozpuszczalną – chwilę ucieramy (Jeśli kawa rozpuszczalna jest w proszku, można ją wsypać bezpośrednio do ciasta. Jeżeli kawa jest w granulkach, rozpuszczamy ją w 20 ml wody lub mleka).
- Ciasto przekładamy do formy z kominkiem uprzednio natłuszczonej i wysypanej zmielonymi na piasek biszkoptami lub bułką tartą.
- Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem (jeśli na patyczku jest ciasto, babkę dopiekamy).
- Upieczoną bakę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut, a następnie wyjmujemy delikatnie z formy i zostawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy glazurę kawową – podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kawę. Do mleka z kawą wsypujemy przesiany wcześniej cukier puder i miękkie masło – mieszamy składniki aż otrzymamy gładką, jedwabistą pomadę. Polewamy pomadą babkę.
- Nie rezygnujcie z pomady kawowej! Ze zwykłym lukrem, czy stopioną czekoladą babka też będzie smaczna, ale nie tak genialna i wykwintna!
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: Ottolenghi Yotam, Goh Helen “Słodko”; Wydawnictwo Filo, Warszawa 2017.
Zapraszam po przepisy na babki ucierane: