Słodki chlebek bez cukru

Chlebek bananowo-figowy z migdałami

Chlebek bananowo-figowy

Przepis na chlebek bananowo-figowy miałam upatrzony od dłuższego czasu. Jednak droga do upieczenia chlebka była dość kręta i wyboista. Najpierw córki zjadały banany w ilości zaskakująco dużej i nie udawało mi się odłożyć żadnych do dojrzenia. A kiedy wreszcie się bananami przejadły, a ja dorodne cztery sztuki upchnęłam w szafce, to wylądowałam  z synkiem w szpitalu i sprawa chlebka zeszła na dalszy plan.

Na szczęście i nam udaje się po życiowych wybojach doczekiwać gładszych odcinków i wtedy piekę, piekę, piekę. Przepis ten polecam miłośnikom słodkich chlebków. Chlebek jest pyszny bez dodatków, ale jeśli lubicie masło orzechowe, koniecznie posmarujcie nim chlebek.

słodki chlebek bananowo-figowy
Chlebek bananowo-figowy

Przepis na chlebek bananowo-figowy (składniki):

  • Bardzo dojrzałe banany – 4 duże sztuki;
  • Suszone figi – 250 g;
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 75 ml;
  • Jogurt naturalny – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna (użyłam mąki graham, ale może być i razowa – typ 2000) – 150 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Mielone migdały – 100 g;
  • Migdały całe – 50 g;
  • Mak – 1 łyżka (użyłam maku białego, ale może być mak niebieski) – 1 łyżka;
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Czytaj dalej – jak zrobić chlebek bananowo-figowy:


3 przemyślenia nt. „Chlebek bananowo-figowy z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *