Przepis na chlebek bananowo-figowy (składniki):
- Bardzo dojrzałe banany – 4 duże sztuki;
- Suszone figi – 250 g;
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 75 ml;
- Jogurt naturalny – 125 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Mąka pszenna (użyłam mąki graham, ale może być i razowa – typ 2000) – 150 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Mielone migdały – 100 g;
- Migdały całe – 50 g;
- Mak – 1 łyżka (użyłam maku białego, ale może być mak niebieski) – 1 łyżka;
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Jak zrobić chlebek bananowo-figowy:
- Suszone figi miksujemy wraz z olejem i jogurtem.
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
- W misce łączymy zmiksowane figi i puree bananowe. Dodajemy do tego dwa jajka – mieszamy rózgą kuchenną.
- Do płynnych składników wsypujemy szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę i mielone migdały oraz mak. Mieszamy rózgą aż do połączenia składników.
- Chlebek można upiec na patelni lub w garnku wyłożonym uprzednio pergaminem (średnica patelni/garnka – 25 cm). Ja użyłam do pieczenia tortownicy z kominkiem.
- Ciasto przekładamy do wybranej formy, jej wierzch posypujemy siekanymi grubo migdałami.
- Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).
Źródło przepisu:
Jamie Oliver: Superfood na co dzień. Insignis Media. Kraków 2015.
Smacznego!
Ala
Przepisy na domowe pieczywo: