Chlebek bananowo-figowy

Chlebek bananowo-figowy

Przepis na chlebek bananowo-figowy (składniki):

  • Bardzo dojrzałe banany – 4 duże sztuki;
  • Suszone figi – 250 g;
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 75 ml;
  • Jogurt naturalny – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna (użyłam mąki graham, ale może być i razowa – typ 2000) – 150 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Mielone migdały – 100 g;
  • Migdały całe – 50 g;
  • Mak – 1 łyżka (użyłam maku białego, ale może być mak niebieski) – 1 łyżka;
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić chlebek bananowo-figowy:

  • Suszone figi miksujemy wraz z olejem i jogurtem.
  • Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
  • W misce łączymy zmiksowane figi i puree bananowe. Dodajemy do tego dwa jajka – mieszamy rózgą kuchenną.
  • Do płynnych składników wsypujemy szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę i mielone migdały oraz mak. Mieszamy rózgą aż do połączenia składników.
  • Chlebek można upiec na patelni lub w garnku wyłożonym uprzednio pergaminem (średnica patelni/garnka – 25 cm). Ja użyłam do pieczenia tortownicy z kominkiem.
  • Ciasto przekładamy do wybranej formy, jej wierzch posypujemy siekanymi grubo migdałami.
  • Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).

słodki chlebek z bananani

Źródło przepisu:

Jamie Oliver: Superfood na co dzień. Insignis Media. Kraków 2015.

Smacznego!

Ala

Przepisy na domowe pieczywo:

Chleb pszenno-kukurydziany na drożdżach

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy

Chlebek gryczany z jabłkami

Chlebek czekoladowo-bananowy

Bułki śniadaniowe

Domowe croissanty

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne