Przepis na „palce czarownicy” – składniki:
- Przepis na palce czarownicy – składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier puder – 150 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Mąka pszenna tortowa – ok. 500 g (dodałam dokładnie 490 g);
- Jajko (rozmiar M) – 1 sztuka;
- Sól – szczypta;
- Migdały – ok. 80 g.
Jak zrobić „palce czarownicy” – wykonanie:
- Jeśli mamy migdały w łupinkach, zalewamy je wrzątkiem, a następnie łuskamy.
- Im mniej regularny kształt migdała, tym bardziej przerażające ciasteczko 🙂
- Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego szczyptę soli, przesiany cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko.
- Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto wkładamy do foliowego worka, szczelnie zamykamy i schładzamy w lodówce przez około 20 minut.
- Następnie dzielimy je na dwie części, z każdej z nich robimy wałek o średnicy ok. 3,5 cm.
- Wałki tniemy na mniej więcej 25 plastrów każdy.
- Każdy plaster rolujemy w wałeczek (wałeczki powinny być cieńsze od naszych palców, bo ciastka solidnie wyrastają w piekarniku).
- Wałeczki układamy na wyłożonych pergaminem blachach pamiętając o zachowaniu ok. 2 cm odstępów.
- Przy pomocy wykałaczki lub nożyka robimy na wałeczkach rowki (2 pod „paznokciem” i 3 na środku „palca”), na szczycie palca wciskamy migdał.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut (ciastka powinny delikatnie się zezłocić).
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepis na kruche ciasteczka: