Ciasteczka – palce czarownicy

Ciasteczka – palce czarownicy

Przepis na „palce czarownicy” – składniki:

  • Przepis na palce czarownicy – składniki:
  • Masło – 250 g;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Mąka pszenna tortowa – ok. 500 g (dodałam dokładnie 490 g);
  • Jajko (rozmiar M) – 1 sztuka;
  • Sól – szczypta;
  • Migdały – ok. 80 g.

Jak zrobić „palce czarownicy” – wykonanie:

  • Jeśli mamy migdały w łupinkach, zalewamy je wrzątkiem, a następnie łuskamy.
  • Im mniej regularny kształt migdała, tym bardziej przerażające ciasteczko 🙂
  • Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego szczyptę soli, przesiany cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko.
  • Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto wkładamy do foliowego worka, szczelnie zamykamy i schładzamy w lodówce przez około 20 minut.
  • Następnie dzielimy je na dwie części, z każdej z nich robimy wałek o średnicy ok. 3,5 cm.
  • Wałki tniemy na mniej więcej 25 plastrów każdy.
  • Każdy plaster rolujemy w wałeczek (wałeczki powinny być cieńsze od naszych palców, bo ciastka solidnie wyrastają w piekarniku).
  • Wałeczki układamy na wyłożonych pergaminem blachach pamiętając o zachowaniu ok. 2 cm odstępów.
  • Przy pomocy wykałaczki lub nożyka robimy na wałeczkach rowki (2 pod „paznokciem” i 3 na środku „palca”), na szczycie palca wciskamy migdał.
  • Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut (ciastka powinny delikatnie się zezłocić).

ciastka na halloween

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepis na kruche ciasteczka:

Ciasteczka ślimaczki

Amoniaczki – ciasteczka

Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze

Kruche ciasteczka z maszynki

Ciasteczka waniliowe bez jajek

Ciastka z masłem orzechowym