Ciastka owsiane z czekoladą i morelami

Ciastka owsiane z czekoladą i morelami

Przepis na ciastka owsiane z czekoladą i morelami – składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 290 g;
  • Płatki owsiane – 180 g;
  • Masło – 250 g;
  • Cukier brązowy (dry demerara) – 185 g;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Czekolada mleczna – 100 g;
  • Suszone morele – 100 g;
  • Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – 1/2 łyżeczki.

Jak zrobić ciastka owsiane z czekoladą i morelami:

  • W misce umieszczamy masło, mąkę, płatki owsiane, sól, sodę oczyszczoną, cukier, wbijamy dwa jajka – zagniatamy ciasto.
  • Czekoladę mleczną i gorzką drobno siekamy, morele kroimy w paseczki.
  • Do ciasta wsypujemy czekoladę i morele, chwilę wyrabiamy dłonią, żeby dodatki były równomiernie rozłożone w masie ciasta.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Blachy wykładamy pergaminem do pieczenia.
  • Z masy formujemy kulki, układamy w odstępach na blaszce, a następnie spłaszczamy je dłonią.
  • Ciastka pieczemy około kwadransa.
  • Przepis od Elizy

ciasteczka owsiane

Smacznego!

Ala

Zapraszam po inne przepisy na ciastka:

Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Greckie ciasteczka karnawałowe

Ciasteczka migdałowe

Kruche roladki figowe

Ciasteczka ślimaczki

Kruche ciasteczka – kocie oczka