Przepis na ciastka owsiane z czekoladą i morelami – składniki:
- Mąka pszenna tortowa – 290 g;
- Płatki owsiane – 180 g;
- Masło – 250 g;
- Cukier brązowy (dry demerara) – 185 g;
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Czekolada mleczna – 100 g;
- Suszone morele – 100 g;
- Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Jak zrobić ciastka owsiane z czekoladą i morelami:
- W misce umieszczamy masło, mąkę, płatki owsiane, sól, sodę oczyszczoną, cukier, wbijamy dwa jajka – zagniatamy ciasto.
- Czekoladę mleczną i gorzką drobno siekamy, morele kroimy w paseczki.
- Do ciasta wsypujemy czekoladę i morele, chwilę wyrabiamy dłonią, żeby dodatki były równomiernie rozłożone w masie ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Blachy wykładamy pergaminem do pieczenia.
- Z masy formujemy kulki, układamy w odstępach na blaszce, a następnie spłaszczamy je dłonią.
- Ciastka pieczemy około kwadransa.
- Przepis od Elizy
Smacznego!
Ala
Zapraszam po inne przepisy na ciastka: