Domowy syrop czekoladowy

Domowy syrop czekoladowy

Przepis na domowy syrop czekoladowy – składniki:

  • Woda – 250 ml;
  • Cukier brązowy (użyłam dry demerara) – 120 g;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g;
  • Kakao ciemne – 80 g;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić domowy syrop czekoladowy – wykonanie:

  • Cukier brązowy i cukier z prawdziwą wanilią wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dolewamy do niego 1/4 objętości przygotowanej wody. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż roztwór zacznie się gotować i nabierze karmelowego koloru.
  • Następnie dolewamy resztę wody, wsypujemy kakao, szczyptę soli – mieszamy wszystko i doprowadzamy do wrzenia.
  • Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia i przelewamy syrop do szklanego naczynia.
  • Jeśli nie udało się dobrze rozmieszać kakao i powstały grudki, można syrop przelać przez sitko.
  • Syrop czekoladowy przechowujemy w lodówce. Schłodzony będzie miał gęstą konsystencję, ale przed użyciem można go rozgrzać w kąpieli wodnej.

przepis na domowy syrop czekoladowy

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na czekoladowe drobiazgi:

Ganache z orzechami włoskimi i jagodami

Trufle kokosowe

Bezy czekoladowe

Pralinki truskawkowe

Cynamonowa czekośliwka

Kulki marcepanowe z rumem

 

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne