Przepis na domowy syrop czekoladowy – składniki:
- Woda – 250 ml;
- Cukier brązowy (użyłam dry demerara) – 120 g;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g;
- Kakao ciemne – 80 g;
- Sól – szczypta.
Jak zrobić domowy syrop czekoladowy – wykonanie:
- Cukier brązowy i cukier z prawdziwą wanilią wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dolewamy do niego 1/4 objętości przygotowanej wody. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż roztwór zacznie się gotować i nabierze karmelowego koloru.
- Następnie dolewamy resztę wody, wsypujemy kakao, szczyptę soli – mieszamy wszystko i doprowadzamy do wrzenia.
- Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia i przelewamy syrop do szklanego naczynia.
- Jeśli nie udało się dobrze rozmieszać kakao i powstały grudki, można syrop przelać przez sitko.
- Syrop czekoladowy przechowujemy w lodówce. Schłodzony będzie miał gęstą konsystencję, ale przed użyciem można go rozgrzać w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na czekoladowe drobiazgi: