Pierogi z kaszą, pieczarkami i wędzonką

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami dość długo czekał na wstawienie. Sądziłam naiwnie, że będę miała więcej czasu na prowadzenie strony, ale… Ale przy trójce małych dzieci czas jest najbardziej deficytowym towarem. Korzystam więc z chwili spokoju i nadrabiam zaległości.

pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami – składniki:

Ciasto pierogowe:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej, może tez być wrocławska) – 500 g + do posypania blatu/stolnicy;
  • Olej lub oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • Woda (gorąca, ale wrzątek) – około 300 ml;
  • Sól – 1 łyżeczka;

Farsz:

  • Kasza gryczana prażona – 100 g (masa przed ugotowaniem);
  • Cebula – 1 średnia sztuka;
  • Pieczarki – 500 g;
  • Wędlina (użyłam polędwicy sopockiej) – 100 g;
  • Olej/oliwa, sól, pieprz.

Czytaj dalej – przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *