Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami – składniki:
Ciasto pierogowe:
- Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej, może tez być wrocławska) – 500 g + do posypania blatu/stolnicy;
- Olej lub oliwa z oliwek – 3 łyżki;
- Woda (gorąca, ale wrzątek) – około 300 ml;
- Sól – 1 łyżeczka;
Farsz:
- Kasza gryczana prażona – 100 g (masa przed ugotowaniem);
- Cebula – 2 średnie;
- Pieczarki – 500 g;
- Olej/oliwa, sól, pieprz.
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami:
- Przygotowanie dania rozpoczynamy od przyrządzenia farszu.
- Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki mielimy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy.
- W misce mieszamy składniki farszu: ugotowaną kaszę gryczaną, zmielone pieczarki, podsmażoną cebulkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej oliwę oraz ciepłą wodę – zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans.
- Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części, jedną część odkładamy i przykrywamy, drugą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 7 cm (wykrawałam je szklanką).
- Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczką farsz i zalepiamy pierogi. Te same czynności powtarzamy z druga połową ciasta i okrawkami, które oczywiście zagniatamy.
- Zalepione pierogi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli (ja dodaję 1 łyżeczkę) i oliwy/oleju.
- Po włożeniu surowych pierogów, trzeba całość zamieszać, żeby pierogi nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotujemy pierożki około 2 minut.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i ewentualnie polewamy stopionym masłem.
- Do farszu można też śmiało dodać podsmażoną wędzonkę, pierogi będą jeszcze bardziej sycące i aromatyczne.
Smacznego!
Ala
Przepisy na mączne dania na ostro: