Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami – składniki:

Ciasto pierogowe:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej, może tez być wrocławska) – 500 g + do posypania blatu/stolnicy;
  • Olej lub oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • Woda (gorąca, ale wrzątek) – około 300 ml;
  • Sól – 1 łyżeczka;

Farsz:

  • Kasza gryczana prażona – 100 g (masa przed ugotowaniem);
  • Cebula – 2 średnie;
  • Pieczarki – 500 g;
  • Olej/oliwa, sól, pieprz.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami:

  • Przygotowanie dania rozpoczynamy od przyrządzenia farszu.
  • Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki mielimy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.
  • Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy.
  • W misce mieszamy składniki farszu: ugotowaną kaszę gryczaną, zmielone pieczarki, podsmażoną  cebulkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
  • Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej oliwę oraz ciepłą wodę – zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans.
  • Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części, jedną część odkładamy i przykrywamy, drugą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 7 cm (wykrawałam je szklanką).
  • Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczką farsz i zalepiamy pierogi. Te same czynności powtarzamy z druga połową ciasta i okrawkami, które oczywiście zagniatamy.
  • Zalepione pierogi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli (ja dodaję 1 łyżeczkę) i oliwy/oleju.
  • Po włożeniu surowych pierogów, trzeba całość zamieszać, żeby pierogi nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotujemy pierożki około 2 minut.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i ewentualnie polewamy stopionym masłem.
  • Do farszu można też śmiało dodać podsmażoną wędzonkę, pierogi będą jeszcze bardziej sycące i aromatyczne.

pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Smacznego!

Ala

Przepisy na mączne dania na ostro:

Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią

Placki cukiniowe z łososiem

Kopytka ziemniaczane

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami