Placek ucierany z truskawkami

Placek jogurtowy z truskawkami

Placek jogurtowy z truskawkami

Placek jogurtowy z truskawkami uratował mnie ostatnio, gdy rodzina domagała się czegoś słodkiego do poobiedniej kawy. Lubię tego rodzaju bezproblemowe ciasto – szybkie do ukręcenia, pasuje do różnych sezonowych owoców. Placek ma podobną strukturę do biszkoptu, ale jest bardziej wilgotny dzięki jogurtowi. Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem, albo polukrować – pyszne i proste.

Placek jogurtowy z truskawkami
Placek jogurtowy z truskawkami

Przepis na placek jogurtowy z truskawkami – składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier biały – 300 g;
  • Jogurt typu greckiego – 250 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 400 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Truskawki lub inne sezonowe owoce (sprawdzą się np. wiśnie, morele, maliny, jabłka, śliwki);
  • Cukier puder lub lukier – do dekoracji.

Czytaj dalej – jak zrobić placek jogurtowy:


Jedno przemyślenie nt. „Placek jogurtowy z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *