Przepis na placek jogurtowy z truskawkami – składniki:
- Masło – 200 g;
- Cukier biały – 300 g;
- Jogurt typu greckiego – 250 g;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 400 g;
- Proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Truskawki lub inne sezonowe owoce (sprawdzą się np. wiśnie, morele, maliny, jabłka, śliwki);
- Cukier puder lub lukier – do dekoracji.
Jak zrobić placek jogurtowy z truskawkami – wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając dodajemy porcjami do masy maślanej jogurt i kolejne jajka.
- Następnie wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia – ucieramy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem.
- Ciasto przekładamy na blaszkę. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki.
- Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 35 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).
- Placek wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły oprószamy go cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na ciasta z owocami: