Placek jogurtowy z truskawkami

Placek jogurtowy z truskawkami

Przepis na placek jogurtowy z truskawkami – składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier biały – 300 g;
  • Jogurt typu greckiego – 250 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 400 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Truskawki lub inne sezonowe owoce (sprawdzą się np. wiśnie, morele, maliny, jabłka, śliwki);
  • Cukier puder lub lukier – do dekoracji.

Jak zrobić placek jogurtowy z truskawkami – wykonanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając dodajemy porcjami do masy maślanej jogurt i kolejne jajka.
  • Następnie wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia – ucieramy.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem.
  • Ciasto przekładamy na blaszkę. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki.
  • Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 35 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).
  • Placek wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły oprószamy go cukrem pudrem.

przepis na placek jogurtowy z owocami

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na ciasta z owocami:

Drożdżówka na jogurcie i oliwie

Biszkopt z truskawkami

Drożdżówka z rabarbarem i malinami

Placek z jabłkami – najprostszy

Placek jogurtowy z poziomkami i kruszonką

Tarta serowa z borówkami

Jagodzianki inaczej