Dyniowe racuszki

Placki dyniowe na słodko

Placki dyniowe na słodko

Przy okazji ostatniej bytności w pobliskim Tesco kupiłam sporo małych dyń hokkaido. Puree z dyni wytwarzam więc co kilka dni, a potem zastanawiam się, do czego go zużyć. Dziś zrobiłam z niego placki dyniowe, a w niedalekiej przyszłości planuję dyniowe pączki.

Placki dyniowe
Placki dyniowe na słodko

Przepis na placki dyniowe – składniki:

  • Puree z dyni hokkaido – 400 g;
  • Kefir – 3/4 szklanki;
  • Jajka (rozmiar M) – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna – 6 kopiastych łyżek;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia;
  • Jogurt, konfitura, cukier puder – do podania.

Jak zrobić placki z dyni:

Puree dyniowe przekładamy do miski, wlewamy kefir i miksujemy na gładką papkę. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i rozbijamy całość rózgą kuchenną (można też użyć miksera). Ciasto na placki powinno być gładkie. Odstawiamy je na kwadrans.

Rozgrzewamy olej na patelni. Na gorący tłuszcz nakładamy porcje ciasta i  smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajcie, żeby nie smażyć placków na maksymalnej mocy pola grzewczego, bo się przypalą, a w środku nadal będzie surowe ciasto.

Placki podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną, konfiturą/cukrem pudrem/sezonowymi owocami.

Uwagi:

Jeśli do przepisu użyjecie puree z innej odmiany dyni, ilość mąki konieczna do zrobienia ciasta może być większa. Hokkaido sprawdza się według mnie najlepiej, bo puree jest bardzo pomarańczowe i zawiera mało wody.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *