Placki dyniowe na słodko

Placki dyniowe na słodko

Przepis na placki dyniowe na słodko – składniki:

  • Puree z dyni hokkaido – 400 g;
  • Kefir – 3/4 szklanki;
  • Jajka (rozmiar M) – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna – 6 kopiastych łyżek;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia;
  • Jogurt, konfitura, cukier puder – do podania.

Jak zrobić placki z dyni:

  • Puree dyniowe przekładamy do miski, wlewamy kefir i miksujemy na gładką papkę.
  • Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i rozbijamy całość rózgą kuchenną (można też użyć miksera). Ciasto na placki powinno być gładkie.
  • Ciasto odstawiamy na kwadrans.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Na gorący tłuszcz nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.
  • Pamiętajcie, żeby nie smażyć placków na maksymalnej mocy pola grzewczego, bo się przypalą, a w środku nadal będzie surowe ciasto.
  • Placki podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną, konfiturą/cukrem pudrem/sezonowymi owocami.

Uwagi:
Jeśli do przepisu użyjecie puree z innej odmiany dyni, ilość mąki konieczna do zrobienia ciasta może być większa. Hokkaido sprawdza się według mnie najlepiej, bo puree jest bardzo pomarańczowe i zawiera mało wody.

placki z dyni

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na placki:

Placki ziemniaczane

Placki cukiniowe z łososiem

Placuszki jaglane z porem i rodzynkami

Placuszki gryczane z suszonymi morelami

Placuszki z płatków owsianych z konfiturą