Przepis na placki dyniowe na słodko – składniki:
- Puree z dyni hokkaido – 400 g;
- Kefir – 3/4 szklanki;
- Jajka (rozmiar M) – 4 sztuki;
- Mąka pszenna – 6 kopiastych łyżek;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Olej – do smażenia;
- Jogurt, konfitura, cukier puder – do podania.
Jak zrobić placki z dyni:
- Puree dyniowe przekładamy do miski, wlewamy kefir i miksujemy na gładką papkę.
- Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i rozbijamy całość rózgą kuchenną (można też użyć miksera). Ciasto na placki powinno być gładkie.
- Ciasto odstawiamy na kwadrans.
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Na gorący tłuszcz nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.
- Pamiętajcie, żeby nie smażyć placków na maksymalnej mocy pola grzewczego, bo się przypalą, a w środku nadal będzie surowe ciasto.
- Placki podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną, konfiturą/cukrem pudrem/sezonowymi owocami.
Uwagi:
Jeśli do przepisu użyjecie puree z innej odmiany dyni, ilość mąki konieczna do zrobienia ciasta może być większa. Dynia Hokkaido sprawdza się według mnie najlepiej, bo puree jest bardzo pomarańczowe i zawiera mało wody.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na placki: