Przepis na domowy majonez
Majonez to jeden z produktów zużywanych w większych ilościach przy wielkanocnych przygotowaniach. Nie, nie robię domowego majonezu na co dzień. Jest to zajęcie dla ludzi o mocnych nerwach, albo takich, którzy chcą wziąć w karby swój wybuchowy charakter. Polecam jednak majonez domowy ze względu na fakt że sami decydujemy o jego składzie.
Przepis na majonez jest bardzo prosty, ale wykonanie już nie. Sos majonezowy bardzo łatwo się warzy, stąd ryzyko kulinarnego niepowodzenia. Przy pomocy miksera zapewne ukręcicie majonez szybciej, ja oczywiście walczę przy pomocy miseczki i drewnianego koziołka (może kiedyś się przekonam i wreszcie mikser nabędę?).
Domowy majonez jest zupełnie inny w konsystencji, smaku i kolorze od tego kupnego. Jest gęstszy, wręcz klejący, bardziej żółty i taki szklisty. I nie ma oczywiście ostrego posmaku octu.
Przepisy z majonezem: