Przepis na żurek na serwatce
Przepis na żurek na serwatce znalazłam w magazynie KUKBUK, który uwielbiam, namiętnie kupuję i gromadzę, bo jakoś nie starcza mi czasu, żeby przeczytać go od deski do deski.
Żurek ten jest genialny! Lekki, taki wiosenny, a podany z twarogiem to dla mnie bajka. Uwielbiam nabiał i sądzę, że innym miłośnikom mlecznych przetworów zupa ta przypadnie do gustu.
Pamiętam, jak zrobiłam żurek na serwatce po raz pierwszy – zniknął już w niedzielę wielkanocną. Przez trzy lata pod rząd przygotowywałam go na święta. W tym roku jeszcze nie wiem, czy zrobię właśnie ten, czy bardziej klasyczną wersję – żurek na zakwasie.
Nie ma się też co kłopotać kupnem serwatki, która jest trudno dostępna. Wystarczy kupić świeże mleko (na przykład z mlekomatu lub dobrej mleczarni – Spiżarnia Hrabiny Potulickiej
Mleko pozostawiamy żeby się zsiadło, potem podgrzewamy i nie dość, że zrobimy z niego twarożek, to jeszcze będziemy mieć serwatkę. Ja pozyskuję serwatkę z 3 litrów mleka.
Przepisy z chrzanem: