Przepis na żurek na serwatce – składniki:
- Bulion warzywny – 2 litry;
- Biała kiełbasa (surowa) – 700 g;
- Cebula – 1 duża;
- Czosnek – 4 ząbki;
- Serwatka – 700 ml;
- Mąka pszenna – 2 kopiaste łyżki;
- Chrzan – 1 pełna łyżka;
- Suszone grzyby – kilka sztuk;
- Olej – do smażenia;
- Sól, pieprz, majeranek;
- Ziemniaki, twaróg, jajko, biała kiełbasa – do podania.
Jak zrobić żurek na serwatce – wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy
- Odlewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego, do reszty dodajemy suszone grzyby i podgrzewamy.
- Surową białą kiełbasę wkładamy do gorącego bulionu i parzymy ją 15-20 minut.
- Po tym czasie białą wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Na patelnię dodajemy też mąkę i chwilę całość podsmażamy mieszając.
- Zasmażkę wraz z cebulą i czosnkiem rozprowadzamy przestudzonym bulionem (odlanym na początku przygotowań) i przekładamy wszystko do wywaru.
- Dolewamy serwatkę, podsmażone ziemniaki – gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec do żurku dodajemy chrzan, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
- Żurek możemy podać ze sparzoną białą kiełbasą, lub pokroić ją w plasterki i podsmażyć przed włożeniem do żurku.
- Poza białą kiełbasą polecam do żurku na serwatce dołożyć pokruszony twaróg i jajko na twardo.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: KUKBUK nr 26, marzec-kwiecień 2017.
Przepisy na Wielkanoc: