Żurek na serwatce

Żurek na serwatce

Przepis na żurek na serwatce – składniki:

  • Bulion warzywny – 2 litry;
  • Biała kiełbasa (surowa) – 700 g;
  • Cebula – 1 duża;
  • Czosnek – 4 ząbki;
  • Serwatka – 700 ml;
  • Mąka pszenna – 2 kopiaste łyżki;
  • Chrzan – 1 pełna łyżka;
  • Suszone grzyby – kilka sztuk;
  • Olej – do smażenia;
  • Sól, pieprz, majeranek;
  • Ziemniaki, twaróg, jajko, biała kiełbasa – do podania.

Jak zrobić żurek na serwatce – wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy
  • Odlewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego, do reszty dodajemy suszone grzyby i podgrzewamy.
  • Surową białą kiełbasę wkładamy do gorącego bulionu i parzymy ją 15-20 minut.
  • Po tym czasie białą wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Na patelnię dodajemy też mąkę i chwilę całość podsmażamy mieszając.
  • Zasmażkę wraz z cebulą i czosnkiem rozprowadzamy przestudzonym bulionem (odlanym na początku przygotowań) i przekładamy wszystko do wywaru.
  • Dolewamy serwatkę, podsmażone ziemniaki – gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec do żurku dodajemy chrzan, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
  • Żurek możemy podać ze sparzoną białą kiełbasą, lub pokroić ją w plasterki i podsmażyć przed włożeniem do żurku.
  • Poza białą kiełbasą polecam do żurku na serwatce dołożyć pokruszony twaróg i jajko na twardo.

żurek z serwatką

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: KUKBUK nr 26, marzec-kwiecień 2017.

Przepisy na Wielkanoc:

Żurek wg Gesslera

Babka kawowa z kardamonem

Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga

Babka marmurkowa

Sos tatarski z kaparami

Brioszka

Zakwas na żurek