Tarta serowa z cytryną i tymiankiem cytrynowym

Tarta serowa z cytryną i tymiankiem cytrynowym

Tarta serowa z cytryną i tymiankiem cytrynowym – składniki:

Spód:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 280 g;
  • Cukier puder – 80 g;
  • Żółtka jaj – 2 sztuki:
  • Sól – szczypta.

Masa serowa:

  • Ser ricotta – 750 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki;
  • Cukier trzcinowy – dry demerara – 150 g;
  • Masło – 60 g;
  • Skórka otarta z cytryny,
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Mąka pszenna – 1 łyżka,
  • Tymianek cytrynowy – 1 łyżka listków + do dekoracji.

Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym – wykonanie:

  • Z podanych powyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
  • Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy kruchym ciastem.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Podpieczony kruchy spód wyjmujemy do przestudzenia.
  • Przygotowujemy nadzienie serowe – topimy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ricottę przekładamy do miski i przez chwilę mieszamy rózgą kuchenną, żeby powstała kremowa masa.
  • Do ricotty dodajemy jajka, cukier, stopione masło, skórkę i sok z cytryny – mieszamy.
  • Na koniec do masy serowej wsypujemy mąkę pszenną i listki tymianku – łączymy wszystko rózgą kuchenną.
  • Na przestudzony kruchy spód wylewamy masę serową.
  • Tartę pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Upieczoną tartę odstawiamy na co najmniej 60 minut, żeby nadzienie serowe zastygło.
  • Przed podaniem dekorujemy tymiankiem.

 

tarta serowa z cytryną

Smacznego!

Ala

Przepis pochodzi z magazynu „Twój Styl”

Przepisy na tartę:

Tarta z malinami

Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem

Tarta z jeżynami i figami

Tarta serowa z borówkami

Tarta cytrynowa