Przepis na sernik czekoladowy na zimno – składniki:
Spód:
- Masło – 80 g;
- Ciastka Hit – 220g;
Masa serowa:
- Ser ricotta – 500 g;
- Śmietanka tortowa (36%) – 300 ml;
- Cukier puder – 130 g;
- Czekolada gorzka – 250 g;
- Woda różana – 1 łyżka (można pominąć);
- Żelatyna – 3 łyżki;
- Czekolada gorzka – 80 g – do posypania.
Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno – wykonanie:
- Przygotowujemy spód sernika – Hity łamiemy, wsypujemy do blendera i miksujemy na piasek.
- Do zmiksowanych ciastek dodajemy stopione masło – mieszamy. Całość wysypujemy na spód tortownicy i dociskamy łyżką do dna i do ścianki formy (na wysokości 1-1,5 cm).
- Tortownicę wstawiamy do lodówki.
- 250 g gorzkiej czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem i wodą różaną.
- W osobnej misce ubijamy śmietankę tortową.
- Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do ricotty cały czas ucierając.
- Na koniec do masy serowej dodajemy roztopioną czekoladę – mieszamy.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia (na 3 łyżki żelatyny daję około 6 łyżek wody).
- Do napęczniałej żelatyny dodajemy odrobinę wrzątku żeby się rozpuściła. Żelatynę wlewamy do masy serowej – dokładnie mieszamy.
- Masę serowo-czekoladową wykładamy na spód z Hitów – wyrównujemy i schładzamy w lodówce do stężenia.
- Wierzch sernika posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!
Ala
Literatura:
Maranik E.: Czekolada. Domowe pralinki, ciasteczka i inne słodkości. Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o. o., Warszawa 2014.
Zapraszam po inne przepisy na serniki: