Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Przepis na sernik czekoladowy na zimno – składniki:

Spód:

  • Masło – 80 g;
  • Ciastka Hit – 220g;

Masa serowa:

  • Ser ricotta – 500 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 300 ml;
  • Cukier puder – 130 g;
  • Czekolada gorzka – 250 g;
  • Woda różana – 1 łyżka (można pominąć);
  • Żelatyna – 3 łyżki;
  • Czekolada gorzka – 80 g – do posypania.

Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno – wykonanie:

  • Przygotowujemy spód sernika – Hity łamiemy, wsypujemy do blendera i miksujemy na piasek.
  • Do zmiksowanych ciastek dodajemy stopione masło – mieszamy. Całość wysypujemy na spód tortownicy i dociskamy łyżką do dna i do ścianki formy (na wysokości 1-1,5 cm).
  • Tortownicę wstawiamy do lodówki.
  • 250 g gorzkiej czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem i wodą różaną.
  • W osobnej misce ubijamy śmietankę tortową.
  • Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do ricotty cały czas ucierając.
  • Na koniec do masy serowej dodajemy roztopioną czekoladę – mieszamy.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia (na 3 łyżki żelatyny daję około 6 łyżek wody).
  • Do napęczniałej żelatyny dodajemy odrobinę wrzątku żeby się rozpuściła. Żelatynę wlewamy do masy serowej – dokładnie mieszamy.
  • Masę serowo-czekoladową wykładamy na spód z Hitów – wyrównujemy i schładzamy w lodówce do stężenia.
  • Wierzch sernika posypujemy startą czekoladą.

przepis na sernik z ricotty

Smacznego!

Ala

Literatura:
Maranik E.: Czekolada. Domowe pralinki, ciasteczka i inne słodkości. Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o. o., Warszawa 2014.

Zapraszam po inne przepisy na serniki:

Sernik czekoladowy

Serniczki malinowo-kokosowe

Sernik z ricotty cytrusowy

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik jogurtowy pieczony

Sernik z owocami i galaretką