Sernik cytrusowy

Sernik pomarańczowy z kremem

Sernik pomarańczowy z kremem

Zrobiłam dziś sernik pomarańczowy z kremem. Jest on upieczony na spodzie z kruchych ciasteczek, a masa serowa ma bardzo delikatną strukturę. Wierzch sernika jest posmarowany kremem pomarańczowym, dzięki czemu całość jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca.

Sernik pomarańczowy z kremem
Sernik pomarańczowy

Przepis na sernik pomarańczowy z kremem – składniki:

Spód:

  • Kruche ciasteczka – 250 g;
  • Masło – 80 g;

Masa serowa:

  • Twaróg półtłusty – 1 kg (można użyć mielonego twarogu z wiaderka);
  • Cukier puder – 200 g;
  • Jajka – 5 sztuk (rozmiar L);
  • Śmietanka 36% – 200 g;
  • Sok z pomarańczy – 100 ml;
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy;
  • Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki;
  • Skrobia kukurydziana – 1 łyżka (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną);
  • Sól – szczypta;

Krem pomarańczowy:

  • Sok z pomarańczy – 220 ml;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Cukier puder – 120 g;
  • Masło – 50 g;
  • Skrobia kukurydziana – 3 łyżeczki.

Czytaj dalej – jak zrobić sernik pomarańczowy z kremem:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *