Przepis na sernik pomarańczowy z kremem – składniki:
Spód:
- Kruche ciasteczka – 250 g;
- Masło – 80 g;
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty – 1 kg (można użyć mielonego twarogu z wiaderka);
- Cukier puder – 200 g;
- Jajka – 5 sztuk (rozmiar L);
- Śmietanka 36% – 200 g;
- Sok z pomarańczy – 100 ml;
- Skórka otarta z 1 pomarańczy;
- Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki;
- Skrobia kukurydziana – 1 łyżka (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną);
- Sól – szczypta;
Krem pomarańczowy:
- Sok z pomarańczy – 220 ml;
- Żółtka – 4 sztuki;
- Cukier puder – 120 g;
- Masło – 50 g;
- Skrobia kukurydziana – 3 łyżeczki.
Jak zrobić sernik pomarańczowy z kremem – wykonanie:
- Przygotowujemy spód do sernika – kruche ciasteczka mielimy na piasek, przesypujemy do miski i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
- Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem.
- Zmielone ciasteczka wymieszane z masłem wysypujemy na dno tortownicy i przyciskając łyżką przygotowujemy równy spód.
- Do miski lub makutry przesiewamy cukier puder i przekładamy zmielony twaróg, szczyptę soli- ucieramy.
- Następnie dodajemy słodką śmietanę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i kontynuujemy ucieranie.
- Kolejnym etapem jest dodanie jajek i przesianej skrobi.
- Kiedy wszystko jest starannie połączone, wsypujemy skórkę otartą z jednej pomarańczy i delikatnie mieszamy ją z masa serową.
- Masę przelewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.
- Po upieczeniu sernik okrawamy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy krem pomarańczowy.
- Do miski przesiewamy cukier puder, dodajemy do niego 4 żółtka. Całość stawiamy na garnku z gotująca się woda i ubijamy rózgą kuchenną, aż żółtka z cukrem staną się jasne i puszyste.
- Krem żółtkowy przelewamy do rondelka.
- Wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy go z trzema łyżeczkami skrobi kukurydzianej.
- Sok wlewamy do garnka z ubitymi żółtkami i całość podgrzewamy na średniej mocy pola grzewczego cały czas mieszając rózgą kuchenną.
- Krem pomarańczowy powinien się zagotować i trochę zgęstnieć.
- Po zgęstnieniu, do gorącego kremu dodajemy miękkie masło – mieszamy.
- Tak przygotowany krem pomarańczowy wylewamy na wierzch sernika i schładzamy przez 1-2 godziny. Wierzch można udekorować świeżymi pomarańczami lub w iny ulubiony sposób.
Smacznego!
Ala
Uwagi:
- Przepis pochodzi z materiału promocyjnego firmy ZOTT.
Przepis na sernik: