Przepis na sernik krakowski – składniki:
Kruche ciasto:
- Masło – 300 g;
- Mąka tortowa – 400 g;
- Cukier puder – 80 g;
- Żółtka – 3 sztuki;
- Sól – szczypta;
Masa serowa:
- Twaróg – 1 kg;
- Cukier puder – 250 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Kwaśna śmietana – 5 łyżek;
- Mąka ziemniaczana – 10 łyżek;
- Wanilia – 1 laska (można pominąć);
- Rodzynki sułtańskie – 100 g.
Jak zrobić sernik krakowski – wykonanie:
- Przygotowanie sernika krakowskiego rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, cukier puder oraz mąkę tortową.
- Do sypkich składników dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 3 żółtka.
- Zagniatamy kruche ciasto.
- Miskę z ciastem przykrywamy folia i wkładamy do lodówki.
- Następnie przygotowujemy masę serową.
- Rozpoczynamy od zalania wrzątkiem rodzynek i oddzieleniu żółtek od białek.
- Następnie przepuszczamy przez maszynkę twaróg (można też skorzystać z gotowego twarogu do serników w kubełku).
- Twaróg przekładamy do makutry lub misy miksera.
- Do twarogu dodajemy przesiany cukier puder, kwaśną śmietanę, żółtka i ucieramy całość.
- Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną – ucieramy.
- Dodajemy do masy serowej miąższ z 1 laski wanilii, odcedzone i osuszone rodzynki.
- Na sam koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem serowym.
- Boki formy smarujemy masłem.
- Kruche ciasto dzielimy na dwie części.
- Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno formy. Na kruche ciasto wykładamy masę serową.
- Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski albo toczymy z niej wałeczki.
- Na masie serowej układamy kratkę z paseczków ciasta lub z wałeczków.
- Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 60 minut.
- Po wystudzeniu można sernik polukrować lub posypać cukrem pudrem.
- Sernik krakowski piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm na 35 cm.
Źródło przepisu:
Kuroń M.: Wielkanoc, czyli kuchnia z jajem. Agora S.A., Warszawa 2008.
Smacznego!
Ala
Przepisy na serniki: