Sernik krakowski

Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Mąż przyniósł mi do domu piękny bukiet żonkili. Przez oczywiste skojarzenie  żonkili z Wielkanocą nabrałam ochoty na sernik. Tym razem upiekłam sernik krakowski, nazywany też sernikiem z kratką. Jest to sernik pieczony na kruchym spodzie, a jego wierzch zdobi kratka wykonana z tego samego kruchego ciasta. Masa serowa jest tu trochę gęstsza dzięki większej ilości mąki ziemniaczanej. A wszystko dlatego, żeby kratka z kruchego ciasta utrzymała się na wierzchu, a nie wpadła do środka.

Sernik krakowski na kruchym spodzie
Sernik krakowski

Sernik krakowski – składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 300 g;
  • Mąka tortowa – 400 g;
  • Cukier puder – 80 g;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Sól – szczypta;

Masa serowa:

  • Twaróg – 1 kg;
  • Cukier puder – 250 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Kwaśna śmietana – 5 łyżek;
  • Mąka ziemniaczana – 10 łyżek;
  • Wanilia – 1 laska (można pominąć);
  • Rodzynki sułtańskie – 100 g.

Czytaj dalej – przepis na sernik krakowski:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *