Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Przepis na sernik krakowski – składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 300 g;
  • Mąka tortowa – 400 g;
  • Cukier puder – 80 g;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Sól – szczypta;

Masa serowa:

  • Twaróg – 1 kg;
  • Cukier puder – 250 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Kwaśna śmietana – 5 łyżek;
  • Mąka ziemniaczana – 10 łyżek;
  • Wanilia – 1 laska (można pominąć);
  • Rodzynki sułtańskie – 100 g.

Jak zrobić sernik krakowski – wykonanie:

  • Przygotowanie sernika krakowskiego rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta.
  • Do miski wsypujemy szczyptę soli, cukier puder oraz mąkę tortową.
  • Do sypkich składników dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 3 żółtka.
  • Zagniatamy kruche ciasto.
  • Miskę z ciastem przykrywamy folia i wkładamy do lodówki.
  • Następnie przygotowujemy masę serową.
  • Rozpoczynamy od zalania wrzątkiem rodzynek i oddzieleniu żółtek od białek.
  • Następnie przepuszczamy przez maszynkę twaróg (można też skorzystać z gotowego twarogu do serników w kubełku).
  • Twaróg przekładamy do makutry lub misy miksera.
  • Do twarogu dodajemy przesiany cukier puder, kwaśną śmietanę, żółtka i ucieramy całość.
  • Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną – ucieramy.
  • Dodajemy do masy serowej miąższ z 1 laski wanilii, odcedzone i osuszone rodzynki.
  • Na sam koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem serowym.
  • Boki formy smarujemy masłem.
  • Kruche ciasto dzielimy na dwie części.
  • Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno formy. Na kruche ciasto wykładamy masę serową.
  • Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski albo toczymy z niej wałeczki.
  • Na masie serowej układamy kratkę z paseczków ciasta lub z wałeczków.
  • Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 60 minut.
  • Po wystudzeniu można sernik polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  • Sernik krakowski piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm na 35 cm.

sernik z kratką

Źródło przepisu:

Kuroń M.: Wielkanoc, czyli kuchnia z jajem. Agora S.A., Warszawa 2008.

Smacznego!

Ala

Przepisy na serniki:

Sernik mokka

Sernik wiedeński

Sernik na zimno z wiśniami w żelu

Sernik podolski

Sernik czekoladowy

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik z owocami i galaretką