Przepis na sernik szafranowy z ganaszem z białej czekolady – składniki:
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty mielony trzykrotnie – 1 kg;
- Cukier biały drobny lub puder – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
- Kwaśna śmietana 18% lub 22% – 250 ml;
- Jajka – 4 sztuki (rozmiar L);
- Sok z 1/2 cytryny;
- Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana – 2 łyżki;
- Szafran – szczypta;
Ganasz z białej czekolady:
- Biała czekolada – 200 g;
- Śmietanka kremówka (30%) – 150 ml.
Jak zrobić sernik szafranowy z ganaszem z białej czekolady – wykonanie:
- Szafran zalewamy łyżeczką gorącej wody i odstawiamy na kwadrans.
- Twaróg i kwaśną śmietanę przekładamy do makutry lub misy miksera, dodajemy szafran namoczony w wodzie oraz cukier – ucieramy.
- Następnie wbijamy kolejne jajka – ucieramy.
- Do masy serowej dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz dwie łyżki skrobi, całość starannie łączymy.
- Na dnie tortownicy rozpinamy papier do pieczenia. Ścianki formy smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub zmielonymi na proszek biszkoptami.
- Do tak przygotowanej tortownicy przekładamy masę serową.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (góra-dół) przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik przez kolejne 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy sernik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowujemy ganasz z białej czekolady:
- Do rondelka wlewamy kremówkę i doprowadzamy do zagotowania.
- Zestawiamy śmietankę z pola grzewczego, wkładamy do niej połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści, a ganasz będzie miał jednolitą, kremowa konsystencję.
- Ciepłym ganaszem polewamy wierzch sernika.
- Sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na serniki: