Przepis na sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem – składniki:
Spód:
- Ciasteczka kruche – 250 g (użyłam Łakotki Złotokłose San (Lu));
- Masło – 80 g;
- Mielone migdały – 30 g.
Masa serowa:
- Twaróg – 500 g;
- Ricotta – 350 g;
- Cukier – 170 g (w oryginalnym przepisie był trzcinowy, ja użyłam zwykłego białego);
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Wanilia – 1 laska;
- Sól – szczypta.
Warstwa śmietanowa:
- Śmietanka 36% – 500 ml;
- Cukier puder (przesiany) – 1 łyżka.
Sos karmelowy:
- Śmietanka 36% – 250 ml;
- Cukier trzcinowy Dry Demerara – 180 g;
- Masło – 60 g;
- Sól w płatkach lub sól grubo mielona.
Jak zrobić sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem – wykonanie:
- Pierwszym etapem przygotowania sernika jest zrobienie spodu. Ciasteczka mielimy na piasek, przesypujemy do miski i mieszamy z mielonymi migdałami. Następnie topimy masło i wlewamy do sypkich składników – dokładnie wszystko mieszamy i nie zrażamy się tym, że masa jest nadal dość sypka.
- Ścianki tortownicy o średnicy 19-22 cm smarujemy masłem, na dnie rozpinamy pergamin do pieczenia.
- Wsypujemy do formy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno oraz ścianki (najlepiej do pełnej wysokości). Tortownicę wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Twaróg mielimy (można też użyć twarogu z wiaderka), następnie ucieramy go z ricottą, cukrem i solą.
- Masę serową mieszamy z wbijanymi kolejno jajkami, na koniec dodajemy miąższ z 1 laski wanilii.
- Masę serową przekładamy na kruchy spód.
- Tortownicę wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązujemy w supły po obu stronach formy, tworząc taki „cukierek”. Folię nad tortownicą przecinamy i wycinamy otwór o średnicy zbliżonej do średnicy formy. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu (u mnie patelnia z wysokimi ściankami i odpinaną rączką) i nalewamy do niego wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy.
- Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i pieczemy około 1,5 godziny (aż środek sernika będzie ścięty).
- Po upieczeniu schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
- Przygotowujemy sos karmelowy. Śmietankę z masłem i cukrem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy pomału, aż cukier się rozpuści (mieszamy w czasie podgrzewania). Następnie zwiększamy trochę moc pola grzewczego i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy kilka minut mieszając, w czasie tym sos będzie odparowywał i gęstniał. Następnie zostawiamy go do wystudzenia (po wystudzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje).
- Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem.
- Na schłodzony sernik wykładamy bitą śmietanę, która to polewamy sosem karmelowym i posypujemy płatkami soli.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: artkulinaria.pl
Zapraszam po przepis na sernik: