Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

Przepis na sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem – składniki:

Spód:

  • Ciasteczka kruche – 250 g (użyłam Łakotki Złotokłose San (Lu));
  • Masło – 80 g;
  • Mielone migdały – 30 g.

Masa serowa:

  • Twaróg – 500 g;
  • Ricotta – 350 g;
  • Cukier – 170 g (w oryginalnym przepisie był trzcinowy, ja użyłam zwykłego białego);
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Sól – szczypta.

Warstwa śmietanowa:

  • Śmietanka 36% – 500 ml;
  • Cukier puder (przesiany) – 1 łyżka.

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% – 250 ml;
  • Cukier trzcinowy Dry Demerara – 180 g;
  • Masło – 60 g;
  • Sól w płatkach lub sól grubo mielona.

Jak zrobić sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem – wykonanie:

  • Pierwszym etapem przygotowania sernika jest zrobienie spodu. Ciasteczka mielimy na piasek, przesypujemy do miski i mieszamy z mielonymi migdałami. Następnie topimy masło i wlewamy do sypkich składników – dokładnie wszystko mieszamy i nie zrażamy się tym, że masa jest nadal dość sypka.
  • Ścianki tortownicy o średnicy 19-22 cm smarujemy masłem, na dnie rozpinamy pergamin do pieczenia.
  • Wsypujemy do formy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno oraz ścianki (najlepiej do pełnej wysokości). Tortownicę wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Twaróg mielimy (można też użyć twarogu z wiaderka), następnie ucieramy go z ricottą, cukrem i solą.
  • Masę serową mieszamy z wbijanymi kolejno jajkami, na koniec dodajemy miąższ z 1 laski wanilii.
  • Masę serową przekładamy na kruchy spód.
  • Tortownicę wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązujemy w supły po obu stronach formy, tworząc taki „cukierek”. Folię nad tortownicą przecinamy i wycinamy otwór o średnicy zbliżonej do średnicy formy. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu (u mnie patelnia z wysokimi ściankami i odpinaną rączką) i nalewamy do niego wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy.
  • Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i pieczemy około 1,5 godziny (aż środek sernika będzie ścięty).
  • Po upieczeniu schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
  • Przygotowujemy sos karmelowy. Śmietankę z masłem i cukrem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy pomału, aż cukier się rozpuści (mieszamy w czasie podgrzewania). Następnie zwiększamy trochę moc pola grzewczego i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy kilka minut mieszając, w czasie tym sos będzie odparowywał i gęstniał. Następnie zostawiamy go do wystudzenia (po wystudzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje).
  • Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem.
  • Na schłodzony sernik wykładamy bitą śmietanę, która to polewamy sosem karmelowym i posypujemy płatkami soli.

sernik z sosem karmelowym

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: artkulinaria.pl

Zapraszam po przepis na sernik:

Sernik z musem śliwkowym

Sernik na zimno z wiśniami w żelu

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik z owocami i galaretką

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne