Przepis na sernik mokka – składniki:
Sernik:
- Ser twarogowy półtłusty mielony dwukrotnie – 600 g;
- Śmietanka 30% – 200 ml;
- Cukier puder – 200 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 1 łyżka;
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
- Kakao ciemne – 2 pełne łyżki;
- Kawa rozpuszczalna (drobny proszek) – 2 łyżeczki.
Polewa kakaowa:
- Masło – 100 g;
- Cukier puder – 3 łyżki;
- Woda – 2 łyżki;
- Kakao ciemne – 2 łyżki.
Jak zrobić sernik mokka:
- Zmielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Następnie wbijamy jajka – ucieramy.
- Na koniec dodajemy porcjami przesiane oba rodzaje mąki z kakao i kawą – starannie mieszamy lub ucieramy żeby nie było grudek.
- Przygotowujemy tortownicę (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm) – na jej dnie rozpinamy pergamin do pieczenia, a jego brzegi wypuszczamy na zewnątrz i zaginamy ku górze.
- Następnie bierzemy foliowy rękaw do pieczenia i odcinamy spory jego kawałek, który rozcinamy.
- Na środku folii ustawiamy tortownicę, folię zbieramy ku górze i po dwóch stronach tortownicy zawiązujemy supły z folii (na wysokości górnego brzegu formy), tak jakbyśmy chcieli zapakować tortownicę jak cukierka.
- Masę serową przekładamy do formy. Tortownicę umieszczamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy wodę tak żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 70 minut.
- Sernik uznajemy za upieczony, gdy cała jego powierzchnia jest ścięta.
- Upieczony sernik wyjmujemy do wystudzenia i schładzamy przez co najmniej 6 godzin w lodówce.
- Przed podaniem polewamy sernik polewą kakaową.
- Polewa kakaowa – w rondelku umieszczamy masło, cukier puder, dolewamy 2 łyżki wody. Całość podgrzewamy do momentu, aż cukier puder będzie całkowicie rozpuszczony. Zdejmujemy rondelek z pola grzewczego i dosypujemy kakao – całość mieszamy aż do połączenia składników.
Uwagi:
Sądzę, że sernik będzie jeszcze lepszy, jeśli upieczemy go na spodzie z herbatników – 80 g herbatników miksujemy na piasek i mieszamy z 30 g roztopionego masła. Następnie wsypujemy to na dno tortownicy i dociskamy łyżką wyrównując powierzchnię. Na spód wykładamy masę serową – pieczemy.
Smacznego!
Ala
Przepisy na serniki: