Sernik mokka

Sernik mokka

Przepis na sernik mokka – składniki:

Sernik:

  • Ser twarogowy półtłusty mielony dwukrotnie – 600 g;
  • Śmietanka 30% – 200 ml;
  • Cukier puder – 200 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 1 łyżka;
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
  • Kakao ciemne – 2 pełne łyżki;
  • Kawa rozpuszczalna (drobny proszek) – 2 łyżeczki.

Polewa kakaowa:

  • Masło – 100 g;
  • Cukier puder – 3 łyżki;
  • Woda – 2 łyżki;
  • Kakao ciemne – 2 łyżki.

Jak zrobić sernik mokka:

  • Zmielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Następnie wbijamy jajka – ucieramy.
  • Na koniec dodajemy porcjami przesiane oba rodzaje mąki z kakao i kawą – starannie mieszamy lub ucieramy żeby nie było grudek.
  • Przygotowujemy tortownicę (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm) – na jej dnie rozpinamy pergamin do pieczenia, a jego brzegi wypuszczamy na zewnątrz i zaginamy ku górze.
  • Następnie bierzemy foliowy rękaw do pieczenia i odcinamy spory jego kawałek, który rozcinamy.
  • Na środku folii ustawiamy tortownicę, folię zbieramy ku górze i po dwóch stronach tortownicy zawiązujemy supły z folii (na wysokości górnego brzegu formy), tak jakbyśmy chcieli zapakować tortownicę jak cukierka.
  • Masę serową przekładamy do formy. Tortownicę umieszczamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy wodę tak żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
  • Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 70 minut.
  • Sernik uznajemy za upieczony, gdy cała jego powierzchnia jest ścięta.
  • Upieczony sernik wyjmujemy do wystudzenia i schładzamy przez co najmniej 6 godzin w lodówce.
  • Przed podaniem polewamy sernik polewą kakaową.
  • Polewa kakaowa – w rondelku umieszczamy masło, cukier puder, dolewamy 2 łyżki wody. Całość podgrzewamy do momentu, aż cukier puder będzie całkowicie rozpuszczony. Zdejmujemy rondelek z pola grzewczego i dosypujemy kakao – całość mieszamy aż do połączenia składników.

Uwagi:

Sądzę, że sernik będzie jeszcze lepszy, jeśli upieczemy go na spodzie z herbatników – 80 g herbatników miksujemy na piasek i mieszamy z 30 g roztopionego masła. Następnie wsypujemy to na dno tortownicy i dociskamy łyżką wyrównując powierzchnię. Na spód wykładamy masę serową – pieczemy.

sernik mokka pieczony

Smacznego!

Ala

Przepisy na serniki:

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik czekoladowy

Sernik z musem śliwkowym

Sernik jogurtowy pieczony

Sernik wiedeński

Sernik z owocami i galaretką