Sernik z musem owocowym

Sernik z musem śliwkowym

Sernik z musem śliwkowym

Sernik z musem śliwkowym na spodzie z kruchych ciasteczek, jest sernikiem pieczonym w kąpieli wodnej. Serniki takie zachowują jasną barwę, nie wyrastają, a więc i nie opadają. Na ich wierzchu zamiast spękań znajduje się skórka podobna do tej na wystudzonym i nie przykrytym budyniu. Mają one bardzo delikatną, kremową strukturę. Świetnie łączą się z sosami i musami owocowymi.

Sernik z musem śliwkowym
Sernik z musem śliwkowym

Przepis na sernik z musem śliwkowym – składniki (proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm):

Spód:

  • Herbatniki kakaowe – 80 g;
  • Masło – 30 g;

Masa serowa:

  • Twaróg półtłusty (mielony dwukrotnie) – 500 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 1 pełna łyżka;
  • Mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka;

Mus śliwkowy:

  • Śliwki świeże lub mrożone – 300 g (użyłam mrożonych Hortex);
  • Ocet balsamiczny – 50 g;
  • Cukier – 150 g.

Czytaj dalej – jak zrobić sernik z musem śliwkowym:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *