Przepis na sernik z musem śliwkowym – składniki (proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm):
Spód:
- Herbatniki kakaowe – 80 g;
- Masło – 30 g;
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty (mielony dwukrotnie) – 500 g;
- Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
- Cukier puder – 150 g;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 1 pełna łyżka;
- Mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka;
Mus śliwkowy:
- Śliwki świeże lub mrożone – 300 g (użyłam mrożonych Hortex);
- Ocet balsamiczny – 50 g;
- Cukier – 150 g.
Jak zrobić sernik z musem śliwkowym:
- Zacznijmy od przygotowania tortownicy. Na dnie szczelnej tortownicy rozpinamy papier do pieczenia, tak żeby jego brzegi wypuścić na zewnątrz. Następnie tortownicę ustawiamy na szerokim arkuszu mocnej folii aluminiowej i zaginamy ją do góry. Najlepiej żeby folia sięgała aż do rantu tortownicy (a już koniecznie do 3/4 wysokości tortownicy).
- Przygotowanie spodu – ciasteczka miksujemy na piasek, a następnie mieszamy z roztopionym masłem.
- Wysypujemy zmiksowane ciastka na spód tortownicy z rozpiętym pergaminem i dociskamy łyżką wyrównując powierzchnię.
- Przygotowanie masy serowej – twaróg mielony przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką.
- Następnie wbijamy kolejne jajka – ucieramy.
- Na koniec wsypujemy obie mąki (przesiane uprzednio przez sitko) – ucieramy.
- Masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy jej powierzchnię.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C.
- Tortownicę umieszczamy w głębokiej formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia nalewamy tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy z masą serową.
- Sernik pieczemy około 75 minut (musi być ścięty na środku!). Pamiętajcie, że sernik pieczony w kąpieli wodnej nie będzie rumiany.
- Gotowy sernik wyjmujemy do wystudzenia.
- Przygotowanie musu śliwkowego – do rondelka z grubym dnem wrzucamy śliwki, wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny.
- Całość podgrzewamy do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać, a sos odparuje i stanie się lepki.
- Wszystko miksujemy na gładki mus.
- Mus studzimy i wykładamy na powierzchnię sernika, całość schładzamy w lodówce.
Uwagi:
Możemy musu nie wykładać na powierzchnię sernika, tylko podać go na ciepło do polania ciasta.
Smacznego!
Ala
Przepisy na serniki: