Sernik z musem śliwkowym

Sernik z musem śliwkowym

Przepis na sernik z musem śliwkowym – składniki (proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm):

Spód:

  • Herbatniki kakaowe – 80 g;
  • Masło – 30 g;

Masa serowa:

  • Twaróg półtłusty (mielony dwukrotnie) – 500 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 1 pełna łyżka;
  • Mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka;

Mus śliwkowy:

  • Śliwki świeże lub mrożone – 300 g (użyłam mrożonych Hortex);
  • Ocet balsamiczny – 50 g;
  • Cukier – 150 g.

Jak zrobić sernik z musem śliwkowym:

  • Zacznijmy od przygotowania tortownicy. Na dnie szczelnej tortownicy rozpinamy papier do pieczenia, tak żeby jego brzegi wypuścić na zewnątrz. Następnie tortownicę ustawiamy na szerokim arkuszu mocnej folii aluminiowej i zaginamy ją do góry. Najlepiej żeby folia sięgała aż do rantu tortownicy (a już koniecznie do 3/4 wysokości tortownicy).
  • Przygotowanie spodu – ciasteczka miksujemy na piasek, a następnie mieszamy z roztopionym masłem.
  • Wysypujemy zmiksowane ciastka na spód tortownicy z rozpiętym pergaminem i dociskamy łyżką wyrównując powierzchnię.
  • Przygotowanie masy serowej – twaróg mielony przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką.
  • Następnie wbijamy kolejne jajka – ucieramy.
  • Na koniec wsypujemy obie mąki (przesiane uprzednio przez sitko) – ucieramy.
  • Masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy jej powierzchnię.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C.
  • Tortownicę umieszczamy w głębokiej formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia nalewamy tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy z masą serową.
  • Sernik pieczemy około 75 minut (musi być ścięty na środku!). Pamiętajcie, że sernik pieczony w kąpieli wodnej nie będzie rumiany.
  • Gotowy sernik wyjmujemy do wystudzenia.
  • Przygotowanie musu śliwkowego – do rondelka z grubym dnem wrzucamy śliwki, wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny.
  • Całość podgrzewamy do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać, a sos odparuje i stanie się lepki.
  • Wszystko miksujemy na gładki mus.
  • Mus studzimy i wykładamy na powierzchnię sernika, całość schładzamy w lodówce.

Uwagi:
Możemy musu nie wykładać na powierzchnię sernika, tylko podać go na ciepło do polania ciasta.

sernik w kąpieli wodnej

Smacznego!

Ala

Przepisy na serniki:

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik podolski

Sernik jogurtowy pieczony

Sernik z ricotty cytrusowy

Sernik wiedeński

Sernik czekoladowy na zimno