Przepis na muffiny z rodzynkami (12 sztuk) – składniki:
- Mleko – 1 szklanka (o pojemności 250 ml);
- Olej – 1/3 szklanki (o pojemności 250 ml);
- Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
- Mąka pszenna tortowa – 340 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Cukier puder lub drobny cukier do wypieków – 70 g;
- Rodzynki – 100 g;
- Sól – szczypta
- Cukier puder – do oprószenia.
Jak zrobić muffiny z rodzynkami – wykonanie:
- Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól – wszystkie składniki mieszamy.
- Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i łączymy całość rózgą kuchenną.
- Składniki płynne wlewamy do sypkich i mieszamy ciasto łyżką. Na koniec wsypujemy rodzynki – mieszamy.
- Gniazda w blaszce do muffinek wykładamy papilotkami, do papilotek wlewamy ciasto.
- Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
- Kiedy babeczki są złote wyciągamy je z piekarnika.
- Jeszcze ciepłe muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną lub innymi suszonymi owocami. Można obok suszonych owoców dodać na przykład pokrojoną białą czekoladę.
Smacznego!
Ala
Przepisy na szybkie wypieki: