Szybkie muffiny z rodzynkami

Szybkie muffiny z rodzynkami

Przepis na muffiny z rodzynkami (12 sztuk) – składniki:

  • Mleko – 1 szklanka (o pojemności 250 ml);
  • Olej – 1/3 szklanki (o pojemności 250 ml);
  • Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
  • Mąka pszenna tortowa – 340 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Cukier puder lub drobny cukier do wypieków – 70 g;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Sól – szczypta
  • Cukier puder – do oprószenia.

Jak zrobić muffiny z rodzynkami – wykonanie:

  • Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól – wszystkie składniki mieszamy.
  • Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i łączymy całość rózgą kuchenną.
  • Składniki płynne wlewamy do sypkich i mieszamy ciasto łyżką. Na koniec wsypujemy rodzynki – mieszamy.
  • Gniazda w blaszce do muffinek wykładamy papilotkami, do papilotek wlewamy ciasto.
  • Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
  • Kiedy babeczki są złote wyciągamy je z piekarnika.
  • Jeszcze ciepłe muffiny posypujemy cukrem pudrem.

najprostsze muffiny

Uwagi:

Rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną lub innymi suszonymi owocami. Można obok suszonych owoców dodać na przykład pokrojoną białą czekoladę.

Smacznego!

Ala

Przepisy na szybkie wypieki:

Babka cytrynowa prosta

Ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze

Sernik z ricotty cytrusowy

Tarta z malinami

Schiacciata z rozmarynem i winogronami

Biszkopt z truskawkami

Placek z jabłkami – najprostszy