Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym – składniki:
Kruchy spód:
- Kakao – 30 g;
- Cukier puder – 60 g;
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 160 g
- Żółtka (surowe) – 3 sztuki;
- Masło – 100 g;
- Sól – szczypta.
Masa czekoladowa:
- Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
- Cukier puder – 2 łyżki;
- Żółtka – 3 sztuki;
- Czekolada gorzka – 150 g.
Dodatkowo:
- Dżem z czarnej porzeczki – 5 łyżek;
- Kakao – do posypania.
Przepis na tartę czekoladową:
- Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Masło, żółtka jaj, mąkę, kakao, cukier puder, szczyptę soli umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto.
- Ciasto przekładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po upływie tego czasu wyklejamy nim formę do tarty.
- Jeśli zależy Wam na spodzie o idealnie równej grubości, przed wyklejeniem formy należy rozwałkować ciasto. Dobrze jest ułożyć je na pergaminie, przykryć folią spożywczą i przez folię wałkować. Nie dość, że wałek nie będzie się oblepiał, to łatwo przeniesiemy na pergaminie cienko rozwałkowane kruche ciasto do formy do tarty.
- Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 18 minut. Po upływie tego czasu spód do tarty wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy masę czekoladową. W kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę.
- Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Do miseczki przekładamy 3 surowe żółtka, rozbijamy je przez chwilę rózgą kuchenną, ciągle mieszając wlewamy do żółtek ciepłą śmietankę.
- Śmietankę z żółtkami ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy pomału aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji delikatnego budyniu. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu, żeby nie przypalić kremu.
- Do kremu śmietankowego przelewamy ciepłą, stopioną czekoladę – mieszamy.
- Na wystudzony spód z kruchego ciasta przekładamy dżem z czarnej porzeczki – rozsmarowujemy. Na dżem wylewamy czekoladową masę i wyrównujemy jej powierzchnię.
- Tartę najlepiej przez całą noc schłodzić w lodówce. Przed planowanym podaniem dobrze ją wyjąć z lodówki na 20-30 minut, żeby się trochę ogrzała.
- Tartę można posypać kakao, wiórkami czekoladowymi, można też podać ją z dodatkiem bitej śmietany.
Uwagi:
Użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepis na tartę: