Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym – składniki:

Kruchy spód:

  • Kakao – 30 g;
  • Cukier puder – 60 g;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 160 g
  • Żółtka (surowe) – 3 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Sól – szczypta.

Masa czekoladowa:

  • Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Czekolada gorzka – 150 g.

Dodatkowo:

  • Dżem z czarnej porzeczki – 5 łyżek;
  • Kakao – do posypania.

Przepis na tartę czekoladową:

  • Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Masło, żółtka jaj, mąkę, kakao, cukier puder, szczyptę soli umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto.
  • Ciasto przekładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po upływie tego czasu wyklejamy nim formę do tarty.
  • Jeśli zależy Wam na spodzie o idealnie równej grubości, przed wyklejeniem formy należy rozwałkować ciasto. Dobrze jest ułożyć je na pergaminie, przykryć folią spożywczą i przez folię wałkować. Nie dość, że wałek nie będzie się oblepiał, to łatwo przeniesiemy na pergaminie cienko rozwałkowane kruche ciasto do formy do tarty.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 18 minut. Po upływie tego czasu spód do tarty wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Przygotowujemy masę czekoladową. W kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę.
  • Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • Do miseczki przekładamy 3 surowe żółtka, rozbijamy je przez chwilę rózgą kuchenną, ciągle mieszając wlewamy do żółtek ciepłą śmietankę.
  • Śmietankę z żółtkami ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy pomału aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji delikatnego budyniu. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu, żeby nie przypalić kremu.
  • Do kremu śmietankowego przelewamy ciepłą, stopioną czekoladę – mieszamy.
  • Na wystudzony spód z kruchego ciasta przekładamy dżem z czarnej porzeczki – rozsmarowujemy. Na dżem wylewamy czekoladową masę i wyrównujemy jej powierzchnię.
  • Tartę najlepiej przez całą noc schłodzić w lodówce. Przed planowanym podaniem dobrze ją wyjąć z lodówki na 20-30 minut, żeby się trochę ogrzała.
  • Tartę można posypać kakao, wiórkami czekoladowymi, można też podać ją z dodatkiem bitej śmietany.

tarta czekoladowa z czarną porzeczką

Uwagi:
Użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepis na tartę:

Tarta z ajerkoniakiem i czekoladą

Tarta z jeżynami i figami

Tarta serowa z borówkami

Tarta cytrynowa

Tarta z wiśniami i białą czekoladą

Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem

Tarta z malinami

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne