Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Tarta czekoladowa wprawdzie nie ma wpływu na przygnębiającą pogodę, ale za to dźwignęła nasze nastroje w górę. Na poprawę mojego humoru ma większy wpływ sam proces przygotowywania i cudowny zapach, na resztę domowników zdecydowanie mocniej działa konsumpcja 🙂

Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym – składniki:

Kruchy spód:

  • Kakao – 30 g;
  • Cukier puder – 60 g;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 160 g
  • Żółtka (surowe) – 3 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Sól – szczypta.

Masa czekoladowa:

  • Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Czekolada gorzka – 150 g.

Dodatkowo:

  • Dżem z czarnej porzeczki – 5 łyżek;
  • Kakao – do posypania.

Przepis na tartę czekoladową:

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Masło, żółtka jaj, mąkę, kakao, cukier puder, szczyptę soli umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po upływie tego czasu wyklejamy nim formę do tarty. Jeśli zależy Wam na  spodzie równej grubości, przed wyklejeniem formy należy rozwałkować ciasto. Dobrze jest ułożyć je na pergaminie, przykryć folią spożywczą i przez folię wałkować. Nie dość, że wałek nie będzie się oblepiał, to łatwo przeniesiemy na pergaminie cienko rozwałkowane kruche ciasto do formy do tarty.

Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 18 minut. Po upływie tego czasu spód do tarty wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy masę czekoladową. W kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę. Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do miseczki przekładamy 3 surowe żółtka, rozbijamy je przez chwilę rózgą kuchenną, ciągle mieszając wlewamy do żółtek ciepłą śmietankę. Śmietankę z żółtkami ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy pomału aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji delikatnego budyniu. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu, żeby nie przypalić kremu. Do kremu śmietankowego przelewamy ciepłą, stopioną czekoladę – mieszamy.

Na wystudzony spód z kruchego ciasta przekładamy dżem z czarnej porzeczki – rozsmarowujemy. Na dżem wylewamy czekoladową masę i wyrównujemy jej powierzchnię.

Tartę najlepiej przez całą noc schłodzić w lodówce. Przed planowanym podaniem dobrze ją wyjąć z lodówki na 20-30 minut, żeby się trochę ogrzała.

Tartę można posypać kakao, wiórkami czekoladowymi, można też podać ją z dodatkiem bitej śmietany.

Uwagi:

Użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm.

Przepisy na tarty:

Tarta z jeżynami
Tarta z jeżynami i figami

 

Tarta serowa
Tarta serowa z borówkami

 

Tarta brzoskwiniowa
Tarta brzoskwiniowa z prowansalską nutą

 

Tarta malinowa
Tarta z malinami

 

Tarta z ajerkoniakiem
Tarta ajerkoniakowa

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *