Przepis na babeczki z truskawkami – składniki (na 12 babeczek):
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 190 g;
- Cukier biały – 130 g;
- Mielone migdały – 65 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Cynamon – 1,5 łyżeczki;
- Sól – duża szczypta;
- Masło – 120 g;
- Mleko – 125 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki;
- Miąższ z 1/2 laski wanilii;
- Świeże truskawki – 12 niedużych sztuk;
Dodatkowo: - Płatki migdałowe – ok. 10 g;
- Cukier brązowy – 6 pełnych łyżeczek.
Jak zrobić babeczki z truskawkami – wykonanie:
- Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
- W misce łączymy sypkie składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, zmielone migdały. Sypkie produkty dokładnie mieszamy łyżką.
- Do drugiej miski wlewamy mleko, stopione masło i wbijamy jajka – rozbijamy całość rózgą kuchenną.
- Mokre składniki wlewamy do sypkich – mieszamy ciasto łyżką.
- Na koniec dodajemy do ciasta miąższ z 1/2 laski wanilii.
- Formę do muffinek (12 gniazd o średnicy dna ok. 5 cm) wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Na wierzchu każdej babeczki układamy ćwiartki truskawek, kilka płatków migdałowych, całość posypujemy brązowym cukrem.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
Smacznego!
Ala
Uwagi:
Opierałam się na przepisie z książki Katie Quinn Davis „What Katie ate”.
Przepisy na babeczki: