Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Przepis na babeczki z truskawkami – składniki (na 12 babeczek):

  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 190 g;
  • Cukier biały – 130 g;
  • Mielone migdały – 65 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Cynamon – 1,5 łyżeczki;
  • Sól – duża szczypta;
  • Masło – 120 g;
  • Mleko – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki;
  • Miąższ z 1/2 laski wanilii;
  • Świeże truskawki – 12 niedużych sztuk;
    Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe – ok. 10 g;
  • Cukier brązowy – 6 pełnych łyżeczek.

Jak zrobić babeczki z truskawkami – wykonanie:

  • Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
  • Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
  • W misce łączymy sypkie składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, zmielone migdały. Sypkie produkty dokładnie mieszamy łyżką.
  • Do drugiej miski wlewamy mleko, stopione masło i wbijamy jajka – rozbijamy całość rózgą kuchenną.
  • Mokre składniki wlewamy do sypkich – mieszamy ciasto łyżką.
  • Na koniec dodajemy do ciasta miąższ z 1/2 laski wanilii.
  • Formę do muffinek (12 gniazd o średnicy dna ok. 5 cm) wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Na wierzchu każdej babeczki układamy ćwiartki truskawek, kilka płatków migdałowych, całość posypujemy brązowym cukrem.
  • Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

 

muffiny z truskawkami

Smacznego!

Ala

Uwagi:
Opierałam się na przepisie z książki Katie Quinn Davis „What Katie ate”.

Przepisy na babeczki:

Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Muffiny z pistacjami i skórką cytrynową

Babeczki cytrusowe

Muffiny migdałowe z wiśniami

Muffiny waniliowe z kremem czekoladowym

Muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą

Babeczki wielkanocne piaskowo-cytrynowe