Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie – składniki:

  • Świeże grzyby leśne – 1 kg;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Kwaśna śmietana – 200 g;
  • Mąka pszenna – 2 łyżeczki;
  • Olej lub smalec – do smażenia;
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól;
  • Zielenina – do posypania.

Przepis na grzyby w śmietanie:

  • Oczyszczone grzyby przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Większe okazy uprzednio kroimy na pół lub w ćwiartki.
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli, listka laurowego, 2-3 kulek ziela angielskiego, kilu ziarenek czarnego pieprzu (można też dodatkowo dołożyć obraną cebulę w całości).
  • Kiedy woda zaczyna wrzeć wkładamy do niej grzyby i doprowadzamy całość do zagotowania. Grzyby gotujemy 10 minut.
  • Na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojone cebule (wystarczy żeby zrobiły się szkliste). Ja najchętniej używam smalcu do przyrządzania grzybów, a jak nie mam to korzystam z oleju rzepakowego.
  • Do podsmażonej cebuli przekładamy łyżką cedzakową grzyby, można dolać dodatkowo trochę wywaru i dusimy grzyby do miękkości.
  • Kiedy grzyby są już miękkie, mieszamy kwaśną śmietanę z mąką pszenną i starannie łączymy ją na patelni z grzybami.
  • Całość chwilę podgrzewamy, żeby sos zgęstniał.
  • Grzyby w śmietanie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy zieleniną.
  • Danie to można zjeść w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, kopytek – polecam.

grzyby duszone w śmietanie

Smacznego!

Ala

Zapraszam po jesienne przepisy:

Tarta z jeżynami i figami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Kluski ziemniaczane

Ryż z jabłkami zapiekany

Pizza ziemniaczana bez drożdży

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Babka kartoflana