Przepis na grzyby w śmietanie

Przepis na grzyby w śmietanie

Przepis na grzyby w śmietanie

Jesienną porą, gdy leśne dobrodziejstwa rosną nam za płotem (a czasami i na terenie naszej działki), po przepis na grzyby w śmietanie sięgamy często. Przygotowuję w ten sposób podgrzybki i borowiki, w które nasz pobliski las obfituje.

Bardzo chętnie podsmażam grzyby na smalcu, równie chętnie dodaję do smażenia odrobinę wędzonki, bo leśne grzyby z wędzonką świetnie się komponują. Polecam krótkie obgotowywanie grzybów w wodzie z dodatkiem przypraw, tuż przed ich duszeniem. Znacznie skraca to przygotowanie tej pysznej potrawy.

Grzyby w śmietanie podaję wraz z ziemniakami, albo świeżym pieczywem. Jeśli mam czas, to chętnie przygotowuję do grzybów kopytka, które dzieci uwielbiają.

Przepisy z suszonymi grzybami:

Sos z suszonych grzybów

Uszka z kapustą i grzybami

Kapusta z grzybami

Kasza z grzybami według Ewy Wachowicz

Żurek na serwatce

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *