Babka kartoflana

Babka kartoflana

Babka kartoflana – składniki:

  • Ziemniaki – 2 kg;
  • Boczek wędzony – 250 g;
  • Cebula – 2 sztuki;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Kwaśna śmietana – 200 g;
  • Masło – do wysmarowania formy;
  • Sól, pieprz, majeranek.

Babkę kartoflana – wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (na drobnych oczkach);
  • Boczek kroimy w kostce i smażymy, gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy dalej, aż cebula stanie się szklista.
  • Do startych ziemniaków dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka, kwaśną śmietanę – mieszamy.
  • Ciasto ziemniaczane przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
  • Blaszkę lub płaskie naczynie żaroodporne (wymiary ok. 35 cm x 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Na blaszkę wykładamy ciasto ziemniaczane i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
  • Powierzchnia musi być rumiana, a babka powinna odstawać od brzegów blaszki.
  • Babkę można podawać z łyżką kwaśnej śmietany i warzywami, albo jako przystawkę do klopsów. Pysznie smakuje też w towarzystwie grzybów w śmietanie – u nas były to kurki 🙂

babka kartoflana 1

Źródło przepisu: E. Kołakowska-Kołodziej, G. Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaku. Wydawnictwo Agora; Warszawa 2016.

Smacznego!

Ala

Przepisy na zapiekane dania:

Kasza gryczana zapiekana z parmezanem

Zapiekany omlet ze szparagami

Ryż z jabłkami zapiekany

Cukinia zapiekana z parmezanem

Bagietka z pomidorami i mozzarellą

Croissanty zapiekane z konfiturą