Przepis na mus jabłkowo-dyniowy – składniki:
- Jabłka – 1,5 kg (tym razem użyłam popularnych szampionów);
- Puree z dyni (u mnie była to dynia hokkaido) – 1,5 szklanki;
- Cukier biały – 1/2 szklanki o objętości 250 ml;
- Woda – 1/3 szklanki o pojemności 250 ml;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Cynamon – do smaku.
Jak zrobić mus jabłkowo-dyniowy- wykonanie:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki.
- Skrapiamy owoce sokiem z cytryny i przekładamy do rondla.
- Do jabłek wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zaczynamy podgrzewać na średniej mocy palniku.
- Kiedy jabłka puszczą sok i zaczną się gotować zmniejszamy gaz. Mieszamy całość od czasu do czasu.
- Gdy większość jabłek się rozpadnie, a pozostałe kawałeczki owoców są miękkie, dodajemy puree z dyni i cynamon.
- Gotujemy całość przez kwadrans, korygujemy smak przyprawami.
- Gorący mus przekładamy do słoiczków – pasteryzujemy.
- Ja pasteryzuję zaprawy w piekarniku, bo jest to o wiele szybsze – Czyste i suche słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy gorące słoiki.
- Napełniamy je gorącym musem jabłkowo-dyniowym i zakręcamy.
- Słoiki wstawiamy do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!
Ala
Przepisy na słodkie domowe przetwory: