Mus jabłkowo-dyniowy z cynamonem

Mus jabłkowo-dyniowy z cynamonem

Przepis na mus jabłkowo-dyniowy – składniki:

  • Jabłka – 1,5 kg (tym razem użyłam popularnych szampionów);
  • Puree z dyni (u mnie była to dynia hokkaido) – 1,5 szklanki;
  • Cukier biały – 1/2 szklanki o objętości 250 ml;
  • Woda – 1/3 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Cynamon – do smaku.

Jak zrobić mus jabłkowo-dyniowy- wykonanie:

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki.
  • Skrapiamy owoce sokiem z cytryny i przekładamy do rondla.
  • Do jabłek wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zaczynamy podgrzewać na średniej mocy palniku.
  • Kiedy jabłka puszczą sok i zaczną się gotować zmniejszamy gaz. Mieszamy całość od czasu do czasu.
  • Gdy większość jabłek się rozpadnie, a pozostałe kawałeczki owoców są miękkie, dodajemy puree z dyni i cynamon.
  • Gotujemy całość przez kwadrans, korygujemy smak przyprawami.
  • Gorący mus przekładamy do słoiczków – pasteryzujemy.
  • Ja pasteryzuję zaprawy w piekarniku, bo jest to o wiele szybsze – Czyste i suche słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy gorące słoiki.
  • Napełniamy je gorącym musem jabłkowo-dyniowym i zakręcamy.
  • Słoiki wstawiamy do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut.

mus z jabłek i dyni

Smacznego!

Ala

Przepisy na słodkie domowe przetwory:

Dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy

Mus jabłkowy

Dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem

Dżem morelowy

Konfitura truskawkowa

Dżem jagodowy

Dżem żurawinowy