Placuszki marchewkowe z cynamonem

Placuszki marchewkowe z cynamonem

Przepis na placuszki marchewkowe z cynamonem – składniki:

  • Marchew – 600 g;
  • Mąka pszenna typ 500 – 260 g;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
  • Jogurt naturalny – 3 pełne łyżki;
  • Soda – 1 łyżeczka;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Rodzynki drobne – garść;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić placuszki marchewkowe z cynamonem – przygotowanie:

  • Marchew myjemy i gotujemy w całości, rodzynki zalewamy wrzątkiem.
  • Ugotowane marchewki wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z nich skórkę.
  • Marchew rozgniatamy dokładnie widelcem lub rozdrabniamy przy pomocy blendera.
  • Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek.
  • Do marchewkowego purée dodajemy jogurt naturalny, żółtka jaj – mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • W misce mieszamy mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną.
  • Sypkie składniki wsypujemy do masy marchewkowej – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do ciasta pianę z białek i delikatnie łączymy całość.
  • Na koniec odcedzamy sparzone rodzynki i dodajemy do ciasta na placuszki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki nie mogą być zbyt duże, bo nie zdążą się przesmażyć w środku.
  • Ciepłe placuszki podajemy z cukrem pudrem, można dodać jeszcze gęsty jogurt lub kwaśną śmietanę.

placki z marchwi

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na placuszki:

Placki dyniowe na słodko

Placuszki gryczane z suszonymi morelami

Placuszki z płatków owsianych z konfiturą

Placki cukiniowe z łososiem

Placuszki jaglane z porem i rodzynkami

Placki ziemniaczane