Przepis na placuszki marchewkowe z cynamonem – składniki:
- Marchew – 600 g;
- Mąka pszenna typ 500 – 260 g;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
- Jogurt naturalny – 3 pełne łyżki;
- Soda – 1 łyżeczka;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Rodzynki drobne – garść;
- Olej – do smażenia;
- Cukier puder – do posypania.
Jak zrobić placuszki marchewkowe z cynamonem – przygotowanie:
- Marchew myjemy i gotujemy w całości, rodzynki zalewamy wrzątkiem.
- Ugotowane marchewki wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z nich skórkę.
- Marchew rozgniatamy dokładnie widelcem lub rozdrabniamy przy pomocy blendera.
- Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek.
- Do marchewkowego purée dodajemy jogurt naturalny, żółtka jaj – mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- W misce mieszamy mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną.
- Sypkie składniki wsypujemy do masy marchewkowej – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do ciasta pianę z białek i delikatnie łączymy całość.
- Na koniec odcedzamy sparzone rodzynki i dodajemy do ciasta na placuszki.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki nie mogą być zbyt duże, bo nie zdążą się przesmażyć w środku.
- Ciepłe placuszki podajemy z cukrem pudrem, można dodać jeszcze gęsty jogurt lub kwaśną śmietanę.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na placuszki: