Klopsy gotowane w warzywach – składniki:
- Mięso mielone (może być drobiowe lub wieprzowe – ja zmieliłam szynkę wieprzową) – 500 g;
- Ryż biały (można go zastąpić kaszą jaglaną) – 100 g (masa przed ugotowaniem);
- Włoszczyzna – 500 g (można użyć mrożonej);
- Jajko – 1 sztuka;
- Przyprawy – pieprz czarny ziarnisty, sól, listki laurowe, ziele angielskie.
Klopsy gotowane w warzywach – przygotowanie:
- Ryż lub kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia.
- Warzywa (dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera) myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Białą część pora obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy.
- Warzywa przekładamy do garnka, dosypujemy łyżeczkę soli, pięć ziarenek pieprzu, trzy ziela angielskiego, dwa listki laurowe, zalewamy wszystko wodą (ok 2,5 litra) – gotujemy.
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy ugotowany ryż lub kaszę jaglaną.
- Doprawiamy wszystko solą i pieprzem – wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy nieduże klopsiki i wrzucamy do gotującej się wody z włoszczyzną.
- Jeśli mięso bardzo klei się do rąk, podczas kulania klopsików należy je zwilżać zimną wodą.
- Klopsy gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
Smacznego!
Ala
Przepisy na dania obiadowe: