Klopsy gotowane w warzywach

Klopsy gotowane w warzywach

Klopsy gotowane w warzywach – składniki:

  • Mięso mielone (może być drobiowe lub wieprzowe – ja zmieliłam szynkę wieprzową) – 500 g;
  • Ryż biały (można go zastąpić kaszą jaglaną) – 100 g (masa przed ugotowaniem);
  • Włoszczyzna – 500 g (można użyć mrożonej);
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Przyprawy – pieprz czarny ziarnisty, sól, listki laurowe, ziele angielskie.

Klopsy gotowane w warzywach – przygotowanie:

  • Ryż lub kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia.
  • Warzywa (dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera) myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Białą część pora obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy.
  • Warzywa przekładamy do garnka, dosypujemy łyżeczkę soli, pięć ziarenek pieprzu, trzy ziela angielskiego, dwa listki laurowe, zalewamy wszystko wodą (ok 2,5 litra) – gotujemy.
  • Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy ugotowany ryż lub kaszę jaglaną.
  • Doprawiamy wszystko solą i pieprzem – wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy nieduże klopsiki i wrzucamy do gotującej się wody z włoszczyzną.
  • Jeśli mięso bardzo klei się do rąk, podczas kulania klopsików należy je zwilżać zimną wodą.
  • Klopsy gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.

przepis na klopsy gotowane

Smacznego!

Ala

Przepisy na dania obiadowe:

Kasza po chłopsku

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i szalotką

Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami