Przepis na sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem
Tym razem przepis na sernik niecodzienny, taki którego przygotowanie zajmie więcej czasu – sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem. Jest to też najbardziej wykwintny sernik, jaki jadłam.
Kiedy tylko znalazłem ten przepis u Renaty, miałam nadzieję że nadejdzie wreszcie taka chwila, kiedy to moje dzieci będą wyjątkowo współpracujące i dzięki temu będę mogła poświęcić trochę więcej czasu na wyczyny kuchenne. Jak widać chwila takowa nadeszła i jak na chwilę przystało – trwała krótko. Nie wiem też niestety, kiedy podobna dogodność znów mi się nadarzy 🙂
Uwaga, sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej, więc zawczasu trzeba sobie dopasować naczynie większe od tortownicy, które możemy bez przeszkód włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
Przepisy z ricottą: