zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Moja mama narobiła mi apetytu na krem z cukinii, po tym jak jadła takową zupę u swojej siostry. Zrobienie tego pysznego dania poszło mi bardzo sprawnie, bo nie dość że w koszyku warzywnym leżały sobie 3 cukinie, to w zamrażarce miałam jeszcze przezornie schowany niecały litr rosołu. Wesoła zielona zupa krem z cukinii pojawiła się szybko na stole.

zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

Przepis na zupę krem z cukinii – składniki:

  • Rosół/bulion warzywny/woda – 800 ml;
  • Cukinia – 3 małe;
  • Szpinak – 2 garści;
  • Marchewka – 3 małe;
  • Pietruszka – 2 małe;
  • Seler – kawałek (u mnie miał on 80 g);
  • Ziemniaki – 3 większe (ok. 400 g po obraniu);
  • Czosnek – 4 ząbki;
  • Oliwa z oliwek – do smażenia;
  • Sól, pieprz.

Jak zrobić zupę krem z cukinii:

Ząbki czosnku w łupinkach wkładamy do żaroodpornej miseczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, czosnek pieczemy do momentu, aż stanie się miękki.

Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z cukinii obcinamy końcówki i jeśli skórka jest ładna i cienka nie obieramy jej. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie lub oleju i przekładamy do rondla. Do warzyw dodajemy liście szpinaku i wyłuskany z łupinek czosnek. Podlewamy wszystko rosołem lub bulionem warzywnym i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli nie mamy rosołu ani bulionu, podlewamy warzywa wodą. Koniecznie należy wtedy dodać przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i sól.

Kiedy warzywa są już miękkie, miksujemy całość aż do uzyskania kremowej konsystencji (przed miksowaniem wyjmijcie z zupy ewentualne liście laurowe, ziela angielskie i pieprz w ziarenkach), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *