Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Przepis na zupę krem z cukinii – składniki:

  • Rosół/bulion warzywny/woda – 800 ml;
  • Cukinia – 3 małe;
  • Szpinak – 2 garści;
  • Marchewka – 3 małe;
  • Pietruszka – 2 małe;
  • Seler – kawałek (u mnie miał on 80 g);
  • Ziemniaki – 3 większe (ok. 400 g po obraniu);
  • Czosnek – 4 ząbki;
  • Oliwa z oliwek – do smażenia;
  • Sól, pieprz.

Jak zrobić zupę krem z cukinii:

  • Ząbki czosnku w łupinkach wkładamy do żaroodpornej miseczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, czosnek pieczemy do momentu, aż stanie się miękki.
  • Wszystkie warzywa myjemy.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Z cukinii obcinamy końcówki i jeśli skórka jest ładna i cienka nie obieramy jej.
  • Cukinie kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w kostkę.
  • Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie lub oleju i przekładamy do rondla.
  • Do warzyw dodajemy liście szpinaku i wyłuskany z łupinek czosnek.
  • Podlewamy wszystko rosołem lub bulionem warzywnym i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli nie mamy rosołu ani bulionu, podlewamy warzywa wodą. Koniecznie należy wtedy dodać przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i sól.
  • Kiedy warzywa są już miękkie, miksujemy całość aż do uzyskania kremowej konsystencji (przed miksowaniem wyjmijcie z zupy ewentualne liście laurowe, ziela angielskie i pieprz w ziarenkach), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Ala

Przepisy na zupy:

Grecka zupa cytrynowa

Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami

Zupa ogórkowa

Zupa śledziowa

Zaklepusy

Barszcz wigilijny

Rosół z makaronem