Przepis na zupę krem z cukinii – składniki:
- Rosół/bulion warzywny/woda – 800 ml;
- Cukinia – 3 małe;
- Szpinak – 2 garści;
- Marchewka – 3 małe;
- Pietruszka – 2 małe;
- Seler – kawałek (u mnie miał on 80 g);
- Ziemniaki – 3 większe (ok. 400 g po obraniu);
- Czosnek – 4 ząbki;
- Oliwa z oliwek – do smażenia;
- Sól, pieprz.
Jak zrobić zupę krem z cukinii:
- Ząbki czosnku w łupinkach wkładamy do żaroodpornej miseczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, czosnek pieczemy do momentu, aż stanie się miękki.
- Wszystkie warzywa myjemy.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Z cukinii obcinamy końcówki i jeśli skórka jest ładna i cienka nie obieramy jej.
- Cukinie kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie lub oleju i przekładamy do rondla.
- Do warzyw dodajemy liście szpinaku i wyłuskany z łupinek czosnek.
- Podlewamy wszystko rosołem lub bulionem warzywnym i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli nie mamy rosołu ani bulionu, podlewamy warzywa wodą. Koniecznie należy wtedy dodać przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i sól.
- Kiedy warzywa są już miękkie, miksujemy całość aż do uzyskania kremowej konsystencji (przed miksowaniem wyjmijcie z zupy ewentualne liście laurowe, ziela angielskie i pieprz w ziarenkach), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Ala
Przepisy na zupy: