Bigos tradycyjny

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny – składniki:

  • Kapusta kiszona – 1 kg;
  • Kapusta biała – nieduża główka ok. 1,2 kg;
  • Wieprzowina (może być karkówka, szynka, łopatka) – 500 g;
  • Wołowina (rozbef lub pręga) – 500 g;
  • Pierś z kurczaka lub indyka – 500 g;
  • Wędzona kiełbasa (użyłam frankfurterek) – 200 g;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Koncentrat pomidorowy – 90 g;
  • Śliwki suszone – 200 g;
  • Grzyby suszone – kilka sztuk;
  • Olej – do smażenia;
  • Przyprawy – sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.

Jak zrobić bigos:

  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę, solimy.
  • Kapustę kiszoną przekładamy do garnka.
  • Kapustę surową kroimy na pół lub ćwiartki i szatkujemy. Dokładamy ją do kapusty kiszonej, podlewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i zaczynamy dusić pod przykryciem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa.
  • Kolejne partie obsmażonego mięsa dodajemy do kapusty – mieszamy za każdym razem i ewentualnie dolewamy wodę jeśli wchłonęła ją kapusta.
  • Cebule obieramy, kroimy w półplasterki – smażymy aż stanie się delikatnie złota.
  • Kiełbasę wędzoną kroimy w plasterki i również podsmażamy.
  • Kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka – mieszamy.
  • Do bigosu wrzucamy suszone śliwki, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek czarnego pieprzu – mieszamy i dolewamy wodę jeśli potrzeba.
  • Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
  • Całość dusimy pod przykryciem aż kapusta i mięso będą miękkie, doprawiamy do smaku.
  • Bigos zostawiamy do wystudzenia, przed podaniem podgrzewamy (bigos najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu).

tradycyjny bigos

Smacznego!

Ala

Przepisy na zimowe dania:

Kasza po chłopsku

Placki ziemniaczane

Filet z piersi kurczaka z musztardą

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Kopytka ziemniaczane

Kotlety mielone

Krupnik polski