Bigos ze śliwkami

Bigos tradycyjny

Bigos tradycyjny

Skorzystałam, że zimowy nastrój jeszcze się nam utrzymuje i zrobiłam bigos. Taki jaki najbardziej lubię – z trzema rodzajami mięsa, suszonymi śliwkami i oczywiście grzybami. Na jego doskonały smak złożyła się też bardzo dobra kiszona kapusta. Efekt był taki, że od wczoraj przeganialiśmy się nawzajem z mężem sprzed garnka, bo każde z nas zakradało się z widelcem po kolejną degustacyjną porcyjkę. Bigos dobrze jest przygotować dzień przed planowanym podaniem, bo najlepszy jest on właśnie następnego dnia po odgrzaniu.

Z podanych niżej proporcji uzyskacie garnek o pojemności 5 litrów wypełniony po brzegi bigosem. Na szczęście potrawa ta dobrze znosi mrożenie, więc można po przygotowaniu odłożyć porcję lub dwie do zamrożenia.

Bigos tradycyjny
Bigos tradycyjny

Przepis na bigos – składniki:

  • Kapusta kiszona – 1 kg;
  • Kapusta biała – nieduża główka ok. 1,2 kg;
  • Wieprzowina (może być karkówka, szynka, łopatka) – 500 g;
  • Wołowina (rozbef lub pręga) – 500 g;
  • Pierś z kurczaka lub indyka – 500 g;
  • Wędzona kiełbasa (użyłam frankfurterek) – 200 g;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Koncentrat pomidorowy – 90 g;
  • Śliwki suszone – 200 g;
  • Grzyby suszone – kilka sztuk;
  • Olej – do smażenia;
  • Przyprawy – sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.

Czytaj dalej – jak zrobić tradycyjny bigos:


1 thought on “Bigos tradycyjny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *