Przepis na bigos tradycyjny – składniki:
- Kapusta kiszona – 1 kg;
- Kapusta biała – nieduża główka ok. 1,2 kg;
- Wieprzowina (może być karkówka, szynka, łopatka) – 500 g;
- Wołowina (rozbef lub pręga) – 500 g;
- Pierś z kurczaka lub indyka – 500 g;
- Wędzona kiełbasa – 200 g;
- Cebula – 2 średnie;
- Koncentrat pomidorowy – 90 g;
- Śliwki suszone – 200 g;
- Grzyby suszone – kilka sztuk;
- Olej – do smażenia;
- Przyprawy – sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.
Jak zrobić bigos:
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę, solimy.
- Kapustę kiszoną przekładamy do garnka.
- Kapustę surową kroimy na pół lub ćwiartki i szatkujemy. Dokładamy ją do kapusty kiszonej, podlewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i zaczynamy dusić pod przykryciem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa.
- Kolejne partie obsmażonego mięsa dodajemy do kapusty – mieszamy za każdym razem i ewentualnie dolewamy wodę jeśli wchłonęła ją kapusta.
- Cebule obieramy, kroimy w półplasterki – smażymy aż stanie się delikatnie złota.
- Kiełbasę wędzoną kroimy w plasterki i również podsmażamy.
- Kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka – mieszamy.
- Do bigosu wrzucamy suszone śliwki, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek czarnego pieprzu – mieszamy i dolewamy wodę jeśli potrzeba.
- Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
- Całość dusimy pod przykryciem aż kapusta i mięso będą miękkie, doprawiamy do smaku.
- Bigos zostawiamy do wystudzenia, przed podaniem podgrzewamy (bigos najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu).
Smacznego!
Ala
Przepisy na zimowe dania: