Przepis na domowe frytki
Kto lubi frytki z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem? Przygotowanie takich frytek w domu jest możliwe. Nie trzeba wcale mieć frytkownicy ani specjalnego termometru do mierzenia temperatury oleju. Warto sobie zadać odrobinę fatygi, żeby zjeść gorące domowe frytki usmażone na świeżym oleju, a nie przepalonej fryturze.
Najważniejszym sekretem pysznych frytek jest przygotowanie ich z właściwej odmiany ziemniaków. Wybieramy ziemniaki z wyższą zawartością skrobi – typ kulinarny CB lub (jeszcze lepiej) C. Ziemniaki tego typu są lekko suche, rozpadające się po ugotowaniu, bo zawierają więcej skrobi. Na opakowaniu ziemniaków powinien być podany typ kulinarny i odmiana. Kiedy mamy już właściwe ziemniaki, potrzebować jeszcze będziemy dużo oleju (najlepiej rzepakowy lub oliwa z oliwek), trochę cukru i ulubione dodatki – sól, zioła, keczup, majonez, czy co tam lubicie.
Przepisy na bazie ziemniaków: