Przepis na dżem morelowy

Przepis na dżem morelowy

Przepis na dżem morelowy

Lipiec nie byłby dla mnie lipcem, gdybym nie sięgnęła po przepis na dżem morelowy. Nie robię dużej ilości tego pysznego przetworu, nie więcej niż 10 słoiczków. I gdy lato się kończy, kończą nam się słoiczki z dżemem morelowym. Dzieci zjadają go chętnie do pieczywa. Ja nie wyobrażam sobie tortu Sachera bez domowego dżemu morelowego. 

Dżem ten można zrobić z moreli bez skórek, jak i w skórkach. Ponieważ, jak już wspominałam nie robię go w dużej ilości, z lubością się bawię. Parzę morele wrzątkiem, potem je schładzam i ściągam z nich skórkę. Do smażenia dżemu trzeba koniecznie dodać sok z cytryny, dzięki czemu morele zachowają swoją piękną, pomarańczową barwę, a dżem lepiej się zetnie.

Zapraszam po przepisy z suszonymi morelami:

Owsianka kokosowa z morelami

Kompot z suszu

Kuskus z indykiem i suszonymi owocami

Placuszki gryczane z suszonymi morelami

Rukola z łososiem i ryżem

Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *