Przepis na dżem morelowy
Lipiec nie byłby dla mnie lipcem, gdybym nie sięgnęła po przepis na dżem morelowy. Nie robię dużej ilości tego pysznego przetworu, nie więcej niż 10 słoiczków. I gdy lato się kończy, kończą nam się słoiczki z dżemem morelowym. Dzieci zjadają go chętnie do pieczywa. Ja nie wyobrażam sobie tortu Sachera bez domowego dżemu morelowego.
Dżem ten można zrobić z moreli bez skórek, jak i w skórkach. Ponieważ, jak już wspominałam nie robię go w dużej ilości, z lubością się bawię. Parzę morele wrzątkiem, potem je schładzam i ściągam z nich skórkę. Do smażenia dżemu trzeba koniecznie dodać sok z cytryny, dzięki czemu morele zachowają swoją piękną, pomarańczową barwę, a dżem lepiej się zetnie.
Zapraszam po przepisy z suszonymi morelami: