Przepis na jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga Jajka faszerowane musem z wędzonej ryby mogą pojawić się na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Sprawdzą się też świetnie chociażby jako danie kolacyjne. Najczęściej faszeruję jajka musem z pstrąga lub łososia. Córki lubią, gdy wyjdzie mi nadmiar rybnego nadzienia, bo zjadają mus na kanapce, a czasem wyjadają…
Tag: majonez
Przepis na kanapkę z indykiem i szparagami
Przepis na kanapkę z indykiem i szparagami Szparagami zielonymi i białymi zdążyłam już się nacieszyć (czyli najeść się nimi w postaci gotowanej). Zdążyła też być u nas zupa szparagowa (która podbiła serce i żołądek starszej córki) oraz jajecznica z szparagami. Po tych oczywistych daniach przyszedł czas na wariacje. Dziś przedstawiam kanapkę z indykiem, roszponką, zielonymi…
Przepis na naleśniki gryczane
Przepis na naleśniki gryczane Zajadamy się z chęcią przeróżnymi naleśnikami z pikantnym nadzieniem. Zastanawiam się, jak to się stało, że przez wiele lat, naleśniki podane nie na słodko były dla mnie wnet świętokradztwem. Przepis na naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką pochodzi z jakiegoś starego numeru magazynu „Twój Styl” i czekał dość długo na przetestowanie…
Przepis na sos tatarski z kaparami
Przepis na sos tatarski z kaparami Sos tatarski z kaparami może być alternatywą dla popularniejszej odmiany tego sosu – z marynowanymi grzybkami. Jest on pysznym dodatkiem do wędlin i mięs. Może być też podawany do serów, a także do pieczywa czy frytek. Sos tatarski rzadko robię w ciągu roku, zwykle pojawia się on na stole…
Przepis na tortille z tuńczykiem
Przepis na tortille z tuńczykiem Wolne i ciepłe dni sprzyjają jedzeniu na dworze. Zamiast kanapek, wszystkim zapalonym spacerowiczom, rowerzystom, czy chociażby wylegującym się w hamakach, polecam dla odmiany tortille z tuńczykiem. Pyszne rybno-jajeczne nadzienie, z ostrymi dodatkami i świeżymi kiełkami.
Przepis na sos tatarski
Przepis na sos tatarski Dzisiaj małe odstępstwo od wielkanocnych słodkości, przecież nie samymi mazurkami i babami człowiek żyje. Mój sos tatarski niczym Was nie zaskoczy, jest najzwyczajniejszy ze zwyczajnych. Najbardziej go lubię z podgrzybkami. Sos tatarski to banalnie prosty w przygotowaniu dodatek do wędlin i mięs. Przepisów na ten majonezowy przysmak jest chyba tyle, ile…
Przepis na buraczkowe jajka faszerowane
Przepis na buraczkowe jajka faszerowane Jajka to nieodłączny symbol Wielkanocy. Gotowane na twardo, faszerowane, kurze, przepiórcze. Możliwości jest wiele. Poza tym wiadomo, że Wielkanoc przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. A skoro wiosna, to i feeria kolorów pyszniących się w naszych świątecznych domach, w związku z tym podsuwam pomysł na wesołe, buraczkowe…
Przepis na pastę rybną z makreli
Przepis na pastę rybną z makreli Zupełnie nieplanowanie przygotowałam dzisiaj pastę rybną. Poszłam do sklepu i akurat przywieźli skrzyneczkę pachnących, lśniących, świeżo uwędzonych makreli. Pasta rybna z makreli jest bardzo łatwa w wykonaniu i sprawdza się zawsze, gdy kręcimy nosem na samą myśl o kolejnej kanapce z serem czy wędliną. Urozmaica naszą codzienną dietę i…