Przepis na chlebek czekoladowo-bananowy Dziś polecam przepis na chlebek czekoladowo-bananowy. Najbardziej wilgotny i najbardziej czekoladowy z wszystkich chlebków bananowych. Moje dzieci go uwielbiają, a mąż już kilka razy chował przede mną banany, żeby solidnie dojrzały gdzieś w garażowym zaciszu. Spróbujcie sami, to takie bananowe brownie.
Tag: czekolada
Przepis na tort Sachera
Przepis na tort Sachera Wilgotne czekoladowe ciasto, przełożone konfiturą morelową i oblane czekoladowym ganachem. To ostatnie ciasto, jakie upiekłam przed porodem, ale już nie miałam czasu na wstawienie przepisu na stronę. Zaległość pokornie dzisiaj nadrabiam. Historia tortu Sachera jest długa i wyboista. O prawo do używania nazwy toczyły się przez wiele lat procesy sądowe. Receptura…
Przepis na ganache z orzechami włoskimi i jagodami
Przepis na ganache z orzechami włoskimi i jagodami Dzisiaj kolejna propozycja deseru karnawałowego. Tym razem ganache z orzechami włoskimi i jagodami. Przygotowałam ganache w wersji trochę lżejszej (mam tu na myśli konsystencję, a nie kaloryczność!). Deser ten ma sporo zalet, bo i atrakcyjnie wygląda, świetnie smakuje, a do tego jest banalny w przygotowaniu. W sam…
Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami
Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami Mam swój ulubiony zestaw mazurków, ale z mazurkami i moją rodziną jest tak, że zawsze ulegnę prośbom i poza żelaznym zestawem upiekę jakiś nowy. Mazurek czekoladowy z bakaliami wdarł się przebojem na nasz wielkanocny stół i zmusił do odświeżenia listy ulubionych wypieków świątecznych. Zgodnie z przepisem zapieka się pomadę…
Przepis na czekośliwkę z cynamonem
Przepis na czekośliwkę z cynamonem Już wypatrywałam wiosny, chciałam schować na dno szuflady torebki z korzennymi przyprawami, ale się nie udało. Za oknem króluje mróz, a w naszej kuchni cynamon jest jedną z najczęściej używanych przypraw. Domowa czekośliwka też została nim wzbogacona. Nasz syn ma alergię na orzechy, więc straszne sceny rozgrywają się przy stole,…
Przepis na ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego
Przepis na ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego Zaczęły się chłodne wieczory i chłodne poranki. U nas w domu pachnie już czekoladą, cynamonem i grzybami suszącymi się przy kominku. Przepis na ciasteczka brownie dość długo czekał oznaczony w zakładkach przeglądarki. Latem nie bardzo mam chęć na takie wypieki, a potem czasu nie było, bo…
Przepis na sernik szafranowy
Przepis na sernik szafranowy Kocham serniki i kropka. Te pieczone zdecydowanie bardziej od tych na zimno. Ale ta miłość przyszła z wiekiem, gdy byłam dzieckiem sernik na zimno był najbardziej pożądanym deserem. Dziś wstawiam przepis na kolejny bardzo delikatny sernik z przepyszną polewą z białej czekolady – sernik szafranowy. Do masy serowej nie dodaje się…
Przepis na babkę z kremem kawowym
Przepis na babkę z kremem kawowym Opowieści mojej mamy na temat pysznych słodkości, które można było przed laty kupić w cukierni u Bonczka zaprowadziły mnie prosto do kuchni. Zabrałam się do kręcenia w makutrze ciasta na proszku do pieczenia, bo mym wielkim wyzwaniem stała się babka z kremem kawowym. Będąc dzieckiem chodziłam z mamą do…
Przepis na czekoladową babkę drożdżową
Przepis na czekoladową babkę drożdżową Uwielbiam ciasto drożdżowe, w tym oczywiście babki. Babka drożdżowa dość często pojawia się u nas w ramach deseru. Najlepiej jeszcze trochę ciepła. To co się nie zmieści w brzuchach moich domowników, ląduje następnego dnia na śniadaniowym stole. Moja rodzina uwielbia dojadać wczorajszą babkę z masłem lub konfiturą. Tym razem zrobiłam…
Przepis na piernik ze śliwkami
Przepis na piernik ze śliwkami Przepis na piernik ze śliwkami wpadł mi w oko latem i czekał sobie do okresu przedświątecznego. Surowe ciasto piernikowe z tego przepisu nie wymaga leżakowania, jednak po upieczeniu warto mu dać kilka dni zanim zabierzemy się za konsumpcję. Piernik ten w konsystencji przypomina mi piernik staropolski, jest dość zwięzły, o…
Przepis na keks czekoladowo-orzechowy
Przepis na keks czekoladowo-orzechowy Miałam ochotę wypróbować przepis na keks czekoladowo-orzechowy. Keks upiekłam, skosztowaliśmy po kawałeczku i stwierdziliśmy, ze jak na keks to jest trochę mało słodki. Ale jak go wykończyłam porządną warstwą lukru, którą posypałam skórką pomarańczową, keks zyskał zupełnie nowe oblicze. Mogę teraz śmiało powiedzieć, że jest pyszny.