Przepis na zakwas na barszcz czerwony – składniki:
- Buraki ćwikłowe – 1,5 kg;
- Czosnek – 5 ząbków;
- Razowy chleb na zakwasie – 1 kromka;
- Sól – 1 płaska łyżeczka;
- Kminek – 1 płaska łyżeczka;
- Ciepła woda przegotowana – 2 litry.
Zakwas buraczany na barszcz:
- Do przygotowania zakwasu najlepiej nadaje się szklane lub kamionkowe naczynie.
- Buraki ćwikłowe myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry – układamy je w słoju.
- Obrane ząbki czosnku przeciskamy lub ścieramy na tarce i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do buraków.
- Do naczynia wsypujemy kminek, a na wierzchu układamy kromkę razowego chleba na zakwasie.
- Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą.
- Naczynie przykrywamy lnianą lub płócienną ściereczką (może też być gaza) i odstawiamy w spokojne, ciepłe miejsce.
- To, po jakim czasie będzie gotowy zakwas zależy od mikroflory jaką mamy w domu, jaka była na użytych do zakwasu produktach oraz od temperatury pomieszczenia, w którym postanowiliśmy ukwasić buraki. Mi to zwykle zajmuje tydzień.
- Gotowy zakwas zlewamy do słoika lub szklanej butelki i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy: