zakwas z buraków ćwikłowych

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Wstawiłam wczoraj zakwas na barszcz czerwony. Od blisko tygodnia mam dziką ochotę na barszcz ukraiński, albo taki czysty – podawany z pierogami z mięsem. Poza tym do świąt został miesiąc, więc i do postnego barszczu wigilijnego zakwas będzie niezbędny. Szklany dzban z burakami, czosnkiem, kminkiem i razowym chlebem ustawiłam w kotłowni. Jestem ciekawa czy w nowym domu właśnie kotłownia okaże się najbardziej przyjaznym zakwasom miejscem. Polecam samodzielne kwaszenie buraków, czy mąki (zakwas chlebowy lub żurkowy), bo biorąc pod uwagę, że w każdym domu jest inna mikroflora, każdy zakwas jest wyjątkowy i niepowtarzalny.

Zakwas na barszcz czerwony
Zakwas na barszcz czerwony

Przepis na zakwas na barszcz czerwony – składniki:

  • Buraki ćwikłowe – 1,5 kg;
  • Czosnek – 5 ząbków;
  • Razowy chleb na zakwasie – 1 kromka;
  • Sól – 1 płaska łyżeczka;
  • Kminek – 1 płaska łyżeczka;
  • Ciepła woda przegotowana – 2 litry.

Czytaj dalej – jak zrobić zakwas buraczany:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *