Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Przepis na zakwas na barszcz czerwony – składniki:

  • Buraki ćwikłowe – 1,5 kg;
  • Czosnek – 5 ząbków;
  • Razowy chleb na zakwasie – 1 kromka;
  • Sól – 1 płaska łyżeczka;
  • Kminek – 1 płaska łyżeczka;
  • Ciepła woda przegotowana – 2 litry.

Zakwas buraczany na barszcz:

  • Do przygotowania zakwasu najlepiej nadaje się szklane lub kamionkowe naczynie.
  • Buraki ćwikłowe myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry – układamy je w słoju.
  • Obrane ząbki czosnku przeciskamy lub ścieramy na tarce i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do buraków.
  • Do naczynia wsypujemy kminek, a na wierzchu układamy kromkę razowego chleba na zakwasie.
  • Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą.
  • Naczynie przykrywamy lnianą lub płócienną ściereczką (może też być gaza) i odstawiamy w spokojne, ciepłe miejsce.
  • To, po jakim czasie będzie gotowy zakwas zależy od mikroflory jaką mamy w domu, jaka była na użytych do zakwasu produktach oraz od temperatury pomieszczenia, w którym postanowiliśmy ukwasić buraki. Mi to zwykle zajmuje tydzień.
  • Gotowy zakwas zlewamy do słoika lub szklanej butelki i przechowujemy w lodówce.

zakwas z buraków

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy:

Botwinka – zupa z młodych buraczków

Kluski ziemniaczane

Żurek wg Gesslera

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Soba z indykiem i warzywami

Placki cukiniowe z łososiem

Ryż z jabłkami zapiekany

Barszcz wigilijny