Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
Dzień dzisiaj jest typowo jesienny – szaro, smętnie i deszczowo. Jesień to dla mnie „zupowa” pora roku, skorzystałam więc z nastroju i zrobiłam krem z pieczonej papryki i pomidorów. Przygotowanie poszło ekspresowo, bo miałam zamrożony nadmiar rosołu. Wystarczyło więc upiec warzywa, rozgrzać rosół i potem wszystko zblendować.
Zupę można podać z pieczywem albo groszkiem ptysiowym. Można do niej kapnąć oliwy, można i śmietanki. Ja dzisiaj zamiast śmietanki dodałam do zupy burratę, którą uwielbiamy wszyscy poza głową rodziny 😉
Przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów – składniki:
- Papryka czerwona – 1,5 kg;
- Mięsiste pomidory (np. bawole serca, malinowe, lima) – 2 kg;
- Czosnek – 1 główka;
- Rosół lub bulion warzywny – 500 ml;
- Sól, pieprz, świeże oregano i/lub bazylia, opcjonalnie cukier, sok z cytryny;
- Oliwa z oliwek;
- Do podania – grzanki/pieczywo/groszek ptysiowy, śmietanka/burrata – jak macie ochotę.
Jak zrobić krem z pieczonej papryki i pomidorów:
- Myjemy pomidory, paprykę i 3-4 gałązki świeżego oregano i gałązkę bazylii.
- Papryki dzielimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białawych błon.
- Pomidory kroimy na pół i wykrawamy z nich szypułki.
- Z czosnku odkrawamy górną część główki, tak aby odsłonić czosnkowe ząbki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Dwie blaszki smarujemy oliwą.
- Na jedną blaszkę układamy ćwiartki papryki skórką do góry oraz kładziemy główkę czosnku, skrapiamy całość oliwą.
- Na drugą blaszkę wykładamy pomidory, a na pomidory kładziemy gałązki oregano oraz listki oberwane z 1 gałązki bazylii – skrapiamy oliwą.
- Blachy z warzywami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
- Upieczone papryki przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą na kwadrans, ułatwi to zdjęcie z nich skóry.
- Z pomidorów zdejmujemy spieczone oregano i bazyliowe listki, zioła wyrzucamy (upieczone zioła gorzknieją, miały za zadanie zaromatyzować nam pomidory).
- Z papryki i pomidorów zdejmujemy skórki, wyciskamy ząbki czosnku. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku, dolewamy do nich rozgrzany rosół i całość blendujemy.
- Całość chwilę podgrzewamy i doprawiamy według uznania – solą, pieprzem, można i odrobiną cukru, sokiem z cytryny.
- Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami – świeże pieczywo, grzanki, oregano, bazylia, burrata, ocet balsamiczny – do wyboru.
Smacznego!
Ala
Skorzystaj z innych przepisów:

