Babka kartoflana
Z babką kartoflaną spotkałam się po raz pierwszy podczas wyjazdu na mazury. Pamiętam, że w restauracji podano ją z grzybami leśnymi w śmietanie i kotletem mielonym. Innym moim mazurskim zaskoczeniem była kiszka ziemniaczana, ale sama nie odważyłam się jeszcze za nią zabrać. Przepis na babkę kartoflaną pochodzi z książki „Wilno. Rodzinna historia smaków” Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej. Uwielbiam książki kulinarne, które nie są zbiorem przepisów, a kulinarną opowieścią, warto sięgnąć po tę pozycję.
Przepis na babkę kartoflaną – składniki:
- Ziemniaki – 2 kg;
- Boczek wędzony – 250 g;
- Cebula – 2 sztuki;
- Jajka – 2 sztuki;
- Kwaśna śmietana – 200 g;
- Masło – do wysmarowania formy;
- Sól, pieprz, majeranek.
Jak zrobić babkę kartoflaną – wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (na drobnych oczkach);
- Boczek kroimy w kostce i smażymy, gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy dalej, aż cebula stanie się szklista.
- Do startych ziemniaków dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka, kwaśną śmietanę – mieszamy.
- Ciasto ziemniaczane przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Blaszkę lub płaskie naczynie żaroodporne (wymiary ok. 35 cm x 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Na blaszkę wykładamy ciasto ziemniaczane i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
- Powierzchnia musi być rumiana, a babka powinna odstawać od brzegów blaszki.
- Babkę można podawać z łyżką kwaśnej śmietany i warzywami, albo jako przystawkę do klopsów. Pysznie smakuje też w towarzystwie grzybów w śmietanie – u nas były to kurki 🙂
Źródło przepisu: E. Kołakowska-Kołodziej, G. Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaku. Wydawnictwo Agora; Warszawa 2016.
Smacznego!
Ala
Przepisy na zapiekane dania:
Przepisy z ziemniakami: