kluski kopytka

Kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym

Kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym

Na naszej działce pod sosnami rosną piękne podgrzybki. Mieszkając w nowym miejscu zaledwie od miesiąca zdążyłam już „dorobić się” słoiczka pełnego suszonych podgrzybków. Grzyby zwykle znajdują nasze córki podczas dzikich harców między drzewami. Potem mąż cierpliwie czyści je, nawleka na nitki i suszy przy kominku. Te aromatyczne leśne skarby miały wylądować w wigilijnych daniach, ale nie wytrzymałam i zrobiłam na obiad kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym.

Kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane z sosem z suszonych grzybów

Przepis na kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym – składniki:

Kopytka:

  • Ziemniaki – 1,5 kg (masa ziemniaków przed obraniem) – użyłam odmiany Gala;
  • Mąka pszenna – 340 g + do podsypania (użyłam mąki poznańskiej);
  • Skrobia ziemniaczana – 1 pełna łyżka;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki.

Sos grzybowy:

  • Suszone grzyby (u mnie podgrzybki) – 75 g;
  • Cebula – 1 duża;
  • Masło – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna – 2 łyżki;
  • Śmietanka 30% lub 36% – 200 g;
  • Sól, pieprz, sok z cytryny;
  • Natka pietruszki – do podania.

Czytaj dalej – jak zrobić kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym:


3 przemyślenia nt. „Kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *