Przepis na kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym – składniki:
Kopytka:
- Ziemniaki – 1,5 kg (masa ziemniaków przed obraniem) – użyłam odmiany Gala;
- Mąka pszenna – 340 g + do podsypania (użyłam mąki poznańskiej);
- Skrobia ziemniaczana – 1 pełna łyżka;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki.
Sos grzybowy:
- Suszone grzyby (u mnie podgrzybki) – 75 g;
- Cebula – 1 duża;
- Masło – 3 łyżki;
- Mąka pszenna – 2 łyżki;
- Śmietanka 30% lub 36% – 200 g;
- Sól, pieprz, sok z cytryny;
- Natka pietruszki – do podania.
Jak zrobić kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym:
- Najpierw przygotowujemy sos grzybowy. Suszone grzyby wkładamy do rondelka i zalewamy 3 szklankami zimnej wody – odstawiamy do namoczenia na 2-3 godziny, a następnie gotujemy w tej wodzie do miękkości. Grzyby odcedzamy, ale wody w której się gotowały nie wylewamy, zostawiamy do wystudzenia. Grzyby kroimy w paseczki.
- Na patelni topimy masło i kiedy zaczyna skwierczeć dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się złocić wsypujemy mąkę, całość chwilę przesmażamy mieszając. Zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem z grzybów, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Do sosu dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wyłączamy grzanie i dodajemy do całości śmietankę, kosztujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
- Przygotowujemy kopytka – ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i zostawiamy na kwadrans, żeby odparowały. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę. Ciasto zawsze zaczynam wyrabiać w dużej misce, a gdy składniki już się połączą przekładam na blat by dokończyć wyrabianie.
- Do zmielonych/przeciśniętych ziemniaków dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, wsypujemy 2/3 maki pszennej i wyrabiamy ciasto dosypując mąkę zgodnie z potrzebą (ilość mąki będzie uzależniona przede wszystkim od odmiany użytych ziemniaków). Im dłużej ciasto będzie stało, tym bardziej będzie klejące, dlatego proponuję od razu zagotować w garnku wodę z solą ( ja na 3 litry wody daję 2 łyżeczki soli i ” łyżkę oleju) i gotować kopytka na bieżąco.
- Ciasto dzielimy na 4 części, jedną zostawiamy na posypanym mąką blacie, pozostałe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 2 cm, odrobinę spłaszczamy go nożem i odkrawamy niewielkie kluseczki. Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej wody, pamiętając o ich zamieszaniu, żeby nie przywarły do dna. Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze ok 3 minut, a potem wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Kopytka polewamy sosem grzybowym i posypujemy natką pietruszki.
- Zamiast sosu z suszonych grzybów, można przygotować sos pieczarkowy, albo podać kopytka do grzybów w śmietanie.
Smacznego!
Ala
Przepis na pierogi i inne dania mączne: