Przepis na placuszki jaglane z porem i rodzynkami Kolejny przepis, który pozwala wyczarować pyszne danie prawie z niczego. Danie, które oparte jest na zdrowej kaszy, a na dodatek nie wymaga spędzenia w kuchni zbyt długiego czasu. Dobre dla dzieci i dla dorosłych, na obiad i na kolację. Przepis na placuszki jaglane znalazłam w Elle lub…
Tag: rodzynki
Przepis na ciasteczka owsiane
Przepis na ciasteczka owsiane Zdublowaliśmy z mężem zakupy, na skutek czego zapasy kuchenne powiększyły się o 4 paczki płatków owsianych. Tak na nie patrzyłam, patrzyłam, aż wreszcie zdecydowałam się na upieczenie ciasteczek owsianych. Pogoda sprzyja wszelkim kruchym ciastkom, bez polewy i bez lukru. Ciasteczka owsiane mogą śmiało pełnić rolę zdrowego drugiego śniadania, albo przekąski zabieranej…
Przepis na sernik podolski
Przepis na sernik podolski Tak sobie rozmyślałam o tradycyjnych sernikach, takich robionych z twarogu mielonego lub przecieranego przez sitko. Niezbyt odkrywczo stwierdziłam, że różnią się one między sobą głównie ilością masła i jajek dodawanych na 1 kg białego sera. To taka różnica podstawowa, potem można się pokusić o dyskusje nad tym, czy sernik piec na…
Przepis na paschę wielkanocną
Przepis na paschę wielkanocną Uwielbiam nabiał. Mogłabym się żywić samymi twarożkami, serami żółtymi i pleśniowymi. Bez mleka byłabym bardzo nieszczęśliwa. Pascha jest więc potrawą wielkanocną, która idealnie wpisuje się w moje kulinarne upodobania. Próbowałam wielu przepisów na ten specjał, zarówno z kupnego twarogu, jak i takiego przygotowywanego w domu. Zastanawiałam się jaką paschę przygotować w…
Przepis na kuskus z indykiem i suszonymi owocami
Przepis na kuskus z indykiem i suszonymi owocami Poniższe danie polecam wszystkim osobom nie lubiącym obierania i gotowania ziemniaków (ja właśnie do takich należę). Do jego przygotowania wystarczy tak naprawdę jeden garnek, jedna patelnia, deska do krojenia, miska no i nóż oczywiście. Więc o stos brudnych garów też nie trzeba się martwić. Bardzo lubię połączenie…
Przepis na sernik z ricotty
Przepis na sernik z ricotty Dziś wstawiam przepis na pyszny sernik z ricotty o wyraźnie cytrusowym smaku. Jego zaletą jest krótki czas przygotowania. Cytrusowy aromat pochodzący między innymi ze skórki cytrynowej i wody z kwiatów pomarańczy kojarzy mi się z ciepłym letnim popołudniem.
Przepis na rogale marcińskie
Przepis na rogale marcińskie Nadszedł czas na rogale marcińskie, a ja za bardzo nie wiem od czego zacząć wpis. Może od tego, że nie jestem żadną specjalistką w ich wypiekaniu. Rogale marcińskie robiłam samodzielnie po raz pierwszy. Posiłkowałam się informacjami wygrzebanymi w internecie, najbardziej pomocny okazał się dla mnie blog kulinarny Renaty. Rogale przygotowywałam według…
Przepis na brioszki dyniowe
Przepis na brioszki dyniowe Dzisiaj kolejny przepis na słodkości z wykorzystaniem dyni. Tym razem coś bardziej czasochłonnego niż dyniowe babeczki. Smak drożdżowo-dyniowego ciasta z nadzieniem kojarzącym się już z Bożym Narodzeniem wynagrodzi wszelki wysiłek. Brioszek dyniowych z podanego przepisu wychodzi dużo, na tyle dużo, że musiałam część zamrozić. Takie mrożone, gotowe do odgrzania na śniadanie…
Przepis na bułeczki czekoladowe
Przepis na bułeczki czekoladowe Drożdżowe bułeczki zwykle piekę z rodzynkami, albo ewentualnie z czekoladą. I tak sobie pomyślałam, że można spróbować mieć wszystko – bułeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i rodzynkami na dokładkę. W życiu taka obfitość dobra rzadko się trafia, a w kuchni można ją samemu sobie zrobić.
Przepis na sernik wiedeński
Przepis na sernik wiedeński Dzisiaj klasyka sernika, czyli sernik wiedeński. Tak jak w ciągu roku w mojej kuchni jest masa eksperymentów, łączenia różnych smaków, tak w okolicy Wielkanocy i Bożego Narodzenia zamieniam się w tradycjonalistkę. Jest to i z powodu podtrzymywania rodzinnych tradycji kulinarnych, jak i z tęsknoty za smakiem potraw pojawiających się jeden jedyny…
Przepis na babkę drożdżową
Przepis na babkę drożdżową Babka drożdżowa w wydaniu świątecznym musi być dla mnie wyjątkowa. Tym co ją odróżnia od innych ciast drożdżowych pieczonych w ciągu roku jest dodatek szafranu. Dzięki niemu ma piękny żółty kolor, a proporcje składników powodują, że jest miękka i wilgotna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.