Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym
Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym umili lipcowe spotkanie z przyjaciółmi. Pasuje do niej kawa, jak i białe lub różowe wino. Polecam miłośnikom umiarkowanie słodkich deserów. Tymianek wspaniale podkreśla smak owoców. Pasuje między innymi do cytrusów, truskawek, jabłek, brzoskwiń. Odkryjcie to pyszne połączenie.
Tarta serowa z cytryną i tymiankiem cytrynowym – składniki:
Spód:
- Masło – 200 g;
- Mąka pszenna tortowa – 280 g;
- Cukier puder – 80 g;
- Żółtka jaj – 2 sztuki:
- Sól – szczypta.
Masa serowa:
- Ser ricotta – 750 g;
- Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki;
- Cukier trzcinowy – dry demerara – 150 g;
- Masło – 60 g;
- Skórka otarta z cytryny,
- Sok z 1/2 cytryny;
- Mąka pszenna – 1 łyżka,
- Tymianek cytrynowy – 1 łyżka listków + do dekoracji.
Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym – wykonanie:
- Z podanych powyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
- Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy kruchym ciastem.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Podpieczony kruchy spód wyjmujemy do przestudzenia.
- Przygotowujemy nadzienie serowe – topimy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ricottę przekładamy do miski i przez chwilę mieszamy rózgą kuchenną, żeby powstała kremowa masa.
- Do ricotty dodajemy jajka, cukier, stopione masło, skórkę i sok z cytryny – mieszamy.
- Na koniec do masy serowej wsypujemy mąkę pszenną i listki tymianku – łączymy wszystko rózgą kuchenną.
- Na przestudzony kruchy spód wylewamy masę serową.
- Tartę pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Upieczoną tartę odstawiamy na co najmniej 60 minut, żeby nadzienie serowe zastygło.
- Przed podaniem dekorujemy tymiankiem.
Smacznego!
Ala
Przepis pochodzi z magazynu „Twój Styl”
Przepisy na tartę:
Przepisy z tymiankiem: